Nieuws

Opmars eenoudergezinnen in Gelderland

Opmars eenoudergezinnen in Gelderland
In Oldebroek wonen de minste eenoudergezinnen van Gelderland.
OLDEBROEK - In Oldebroek wonen de minste eenoudergezinnen van Gelderland.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. Toch is het eenoudergezin ook in Gelderland in opmars.
Al jarenlang heeft de provincie nog één van de hoogste percentages 'traditionele' gezinnen van heel Nederland, maar het aantal eenoudergezinnen stijgt in rap tempo. Inmiddels zijn het er meer dan 55.000.
Vijf jaar geleden waren het er nog zo'n 6000 minder. In vijf jaar tijd steeg het aandeel eenoudergezinnen in het geheel met bijna twaalf procent. Dat is een van de hoogste stijgingen van heel Nederland, oftewel Gelderland is bezig met een inhaalslag.
Het ziet er naar uit dat binnen enkele jaren 1 op de 5 gezinnen in de provincie nog bestaat uit slechts één ouder. Nu is dat 1 op de 6 en tien jaar terug was dat nog 1 op de 7.

Arnhem en Oldebroek

Binnen Gelderland zijn er overigens flinke verschillen: in Arnhem is er in 1 op 4 gezinnen sprake van nog slechts één ouder, in Oldebroek is dat 1 op de 10. Oldebroek staat daarmee van alle Gelderse plaatsen het laagst, op de landelijke lijst zelfs op plek 398. In totaal telt Nederland nu 403 gemeenten.
Puur naar de cijfers kijkend, spelen drie zaken een rol. Zo wonen in stedelijke gebieden meer eenoudergezinnen. Ook in gemeenten waar de armoede groter is, komen meer eenoudergezinnen voor. Kerkelijkheid zorgt juist voor minder eenoudergezinnen.

Kijk hier hoeveel eenoudergezinnen er in uw gemeente zijn.