Nieuws

Historische vliegtuigen boven Arnhem voor herdenking Slag om Arnhem

ARNHEM - Twee historische vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog vlogen maandagochtend rond 9 uur over Arnhem om de start van de herdenking van de Slag om Arnhem te onderstrepen.
Deze zogeheten fly-past gebeurde op het moment dat burgemeester Kaiser van Arnhem en Commissaris van de Koning Cornielje bij het provinciehuis een nieuwe Airborne-vlag hesen. Ze deden dit in aanwezigheid van veteranen.
Zeventig jaar geleden werd in en rond Arnhem hevig gevochten tussen de Duitse bezetters en de geallieerde strijdkrachten.

Symbolisch

De vliegtuigen die overvlogen, zijn van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. Het ging om een Harvard IIB en een Beechcraft 18. De aanvliegroute was van west naar oost, vanuit Oosterbeek richting Velp, en daarna van noord naar zuid. De fly-past symboliseerde de inzet van de luchtlandingstroepen op de verschillende landingsterreinen ten westen van Arnhem.

Weg naar de bevrijding

In de regio rondom Arnhem wordt op diverse manieren en momenten stilgestaan bij de Slag om Arnhem, die tussen 17 en 26 september 1944 plaatsvond. Omroep Gelderland zendt deze hele week op tv het programma Weg naar de bevrijding uit.