Nieuws

Vliegveld Teuge: geen problemen door failliete vliegschool

TEUGE - Het faillissement van vliegschool Stella Aviation Academy heeft voorlopig nog geen gevolgen voor de luchthaven Teuge.
Dat zegt directrice de Groot. De vliegschool was gevestigd op Teuge en zorgde voor 30 procent van alle vliegbewegingen en 20 procent van de jaaromzet van de luchthaven.
Luchthaven Teuge informeert volgende week de de vier aandeelhouders, de gemeenten Apeldoorn, Voorst, Zutphen en Deventer over de nieuwe situatie.
Gisteren werd bekend dat Stella Aviation Academy failliet is. Daardoor komen 20 werknemers op straat te staan. Zestig studenten van de luchtvaartschool zitten nu met een grote schulden vanwege de hoge opleidingskosten, en hebben geen zicht op een diploma.  

Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers

 De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zet zich in voor de studenten van de vliegschool die in de problemen komen. "Ik zie het somber in voor de aspirant-vliegers," aldus Otjan de Bruijn van de VNV. "De studenten hebben bij het begin van hun opleiding al een fors bedrag van de totale opleidingskosten moeten betalen. Ik schat dat ze met een schuld tussen de 50.000 en 100.000 euro zitten. En geen uitzicht om daar met een baan als piloot uit te komen."
 Verder is het vrijwel onmogelijk om in te stromen bij een andere opleiding, zoals die van de KLM of EPST in Utrecht. Otjan de Bruijn: "Er is geen eenheid in de Nederlandse opleidingen. Zo verzorgt de KLM eerst het theoretische gedeelte in Groningen en worden de vlieguren in Amerika gemaakt, bij de school van Lufthansa. De studenten van EPST vliegen hun uren weer bij elkaar in Engeland. Een op een overstappen is niet mogelijk.
Stella Aviation Academy is niet bereikbaar voor commentaar.