Nieuws

'Accijnzen op diesel in 2015 niet omlaag'

'Accijnzen op diesel in 2015 niet omlaag'
De accijnzen op diesel blijven volgend jaar gehandhaafd, ondanks de protesten van pomphouders uit de grensstreek.
DEN HAAG - De accijnzen op diesel blijven volgend jaar gehandhaafd, ondanks de protesten van pomphouders uit de grensstreek.
De brandstofaccijnzen gingen op 1 januari omhoog om meer inkomsten te genereren voor de overheid. Het kabinet verhoogde de lpg-accijns met 7 cent en die van diesel met 4 cent per liter.
De verhoging zorgde voor een storm van protest van pomphouders uit de grensstreek, waaronder de Achterhoek. Ze claimen veel inkomsten mis te lopen doordat mensen in Duitsland gaan tanken, maar volgens staatssecretaris Wiebes van Financiën valt het tanken over de grens wel mee.

Dubbel benadeeld

De tarieven worden komend jaar ook nog gecorrigeerd voor inflatie. Edsko Schuitema, woordvoerder van Beta, belangenbehartiger voor de pomphouders, zegt door de verhoging van afgelopen jaar nu dubbel benadeeld te worden. 'Ooit heeft minister Zalm afgesproken de accijnzen elk jaar een beetje te verhogen en niet in één keer. Nu kregen de pomhouders afgelopen jaar bovenop de jaarlijkse accijnsverhoging een extra accijnsverhoging om de staatskas te spekken, maar daardoor betalen de pomphouders met de aankomende inflatiecorrectie nog weer meer.'