Nieuws

Film Engelandvaarders op tv

Film Engelandvaarders op tv
Met een piepklein houten bootje van Nederland naar Engeland varen.
APELDOORN - Met een piepklein houten bootje van Nederland naar Engeland varen.
Met gevaar voor eigen leven meer dan 260 kilometer Noordzee trotseren. Allemaal voor een eerbetoon aan de echte Engelandvaarders uit de Tweede Wereldoorlog. Woensdagavond was op National Geographic de documentaire 'Varen voor Victorie' te zien van de Zutphense filmmaker Bas Steman.

Première in Amsterdams theater

De première van de documentaire was eerder deze week in het Amsterdamse Tuschinski en de eerste reacties op het eerbetoon waren ronduit positief. De productie van Steman vond twee van de laatste nog levende Engelandvaarders bereid om mee te werken.

Yvette II

De film is een eerbetoon aan de bemanning van de Yvette, waarin 70 jaar geleden Nederland werd ontvlucht. Twee kleinkinderen van de oorspronkelijke bemanning varen in een replica van de beroemde Engelandvaardersboot. Tijdens de overtocht krijgen zij een idee van wat hun grootouders hebben moeten doorstaan. In april 1943 vluchtten vier mannen en een vrouw in de 5,5 meter lange houten boot de Noordzee over. De naam van de houten vlet 'Yvette' is een verwijzing naar de enige vrouw aan boord. De tocht duurt drie dagen en eindigt in het Engelse Sheerness. De geslaagde overtocht in de Yvette II was de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat met een zeilboot een dergelijke herdenkingstocht over de Noordzee werd volbracht.

'Heftige overtocht'

De oversteek is georganiseerd door de Telegraaf Vaarkrant samen met het Vfonds. In totaal hebben vier mannen en een vrouw meegevaren. Een van hen was Robert Croll uit Laren. De rechter van beroep is tevens voorzitter van het Vfonds. Croll heeft erg genoten van de tocht maar het vond het ook wel heftig. Door deze oversteek heeft hij nog meer respect gekregen voor de mannen en vrouwen die de overtocht hebben gemaakt in de oorlog.
Youtube filmpje uit 1944 waarin 5 studenten door de Britse RAF worden gered
Wie de Yvette met eigen ogen wil zien kan naar het Oorlogsmuseum van Overloon. Samen met een kano is de boot het enige nog overgebleven vaartuig van Engelandvaarders. Een tastbare herinnering aan al die Nederlanders die in de oorlogsjaren vanaf de kust met boten de vrijheid zochten. Sommige van hen werden op zee gearresteerd of eindigden zelfs op de bodem van de zee.

Koninklijke aandacht

Afgelopen dinsdag was prinses Beatrix aanwezig bij de jaarlijkse reünie van het Genootschap Engelandvaarders in Hilversum. Sinds de dood van prins Bernhard was er geen lid van de Koninklijke familie meer bij aanwezig geweest. Bernhard was beschermheer van het Genootschap. Engelandvaarders die in hun missie slaagden, mochten destijds op de thee komen bij koningin Wilhelmina, die tijdens de oorlog in Londen verbleef. Vandaag de dag zijn er nu nog ongeveer 90 Engelandvaarders in leven.
Foto: de Telegraaf