Nieuws

'Mijn grootste angst is om niet gevonden te worden'

ARNHEM - Bejaarde man ligt 3 maanden dood in huis.
Een vreselijk bericht om te horen of te lezen. Toch komt het voor. Honderden mensen sterven per jaar een eenzame dood, tientallen hiervan worden pas maanden na hun overlijden gevonden. Ellen Brussen en John Jansen hebben de Stichting Eenzame Dood opgericht om te voorkomen dat mensen een eenzame dood sterven.
Angst
De angst om niet gevonden te worden is bij veel mensen groot vertellen Ellen Brussen en John Jansen. 'Ook geïsoleerd levende mensen hebben soms de behoefte om hun verhaal te vertellen, gehoord te worden', vertelt Ellen.
Nazorg

Stichting Eenzame Dood wil zich op verschillende punten in gaan zetten. Zo wil de stichting haar cliënten, als dat gewenst is, begeleiden tijdens een bezoek aan een arts. Is er aandacht voor palliatieve zorg. Helpen ze bij de invulling van de uitvaart en verlenen ze nazorg. 'Bij het overlijden van iemand die in eenzaamheid is gestorven kunnen er voor de achtergeblevenen nog veel vragen zijn. Ook voor deze groep mensen bieden wij nazorg aan.'
Vinger aan de pols

Uiteraard kan het voor komen dat mensen de hulp van de stichting niet wensen. Maar Ellen Brussen laat weten dat ze altijd wel vinger aan de pols houden om te voorkomen dat mensen pas lang na hun overlijden gevonden worden.
Vrijwilligers
De stichting werkt met vrijwilligers.  Alle vrijwilligers krijgen bij ons een basiscursus, waarin ze leren hoe ze moeten omgaan met mensen die geïsoleerd leven. 'Het is een cursus waarin je jezelf leert kennen en de medemens. Zonder jezelf goed te kennen kun je dit werk niet doen', aldus Ellen.
In oktober en november gaat er weer een nieuwe cursus van start. Mensen die belangstelling hebben voor deze cursus kunnen zich hiervoor nog opgeven. Het werkgebied van de Stichting is Arnhem. Meer informatie www.eenzamedood.nl