Nieuws

WUR wil gat tussen wetenschap en maatschappij overbruggen

WAGENINGEN - Het gat tussen wetenschap en de samenleving moet worden overbrugd.
Dat zei bestuursvoorzitter dr. Louise O. Fresco van de Wageningen Universiteit maandag bij de opening van het academisch jaar. Ze pleit voor een 'nieuwe Verlichting'.
Fresco ging uitvoerig in op de kloof tussen wetenschap en maatschappij. Volgens haar worden met name in ontwikkelde landen grote wetenschappelijke vorderingen met steeds groter scepticisme omringd, zeker als het gaat om voeding. 'Het lijkt makkelijker om een internet te geloven dat volstaat met ongefundeerde aannames, dan betrouwbare wetenschap. De muis met een menselijk oor op zijn rug is het symbool geworden van wetenschappelijke arrogantie.'
Verwachtingen van het publiek zijn volgens Fresco ook niet altijd redelijk. Niemand wil intensieve veehouderij, maar wel goedkoop vlees. En als technologische vooruitgang betekent dat er minder banen zijn, is dat ook een spanningsveld. Maar tegelijkertijd stelt dat publiek volgens haar wel redelijke vragen, met name op het gebied van voedselveiligheid en -kwaliteit.

Samenleving betrekken

Volgens Fresco is een nieuwe Verlichting nodig. Misverstanden en wantrouwen moeten overwonnen worden. Het benadrukken van de geldigheid van wetenschappelijke methodes is daarbij niet meer afdoende. Ze wil een nieuwe manier verzinnen waarop de samenleving wordt betrokken bij het ontwikkelen van kennis. Daarbij moet worden geaccepteerd dat wetenschap onafhankelijk blijft, 'ook als dat leidt tot impopulariteit'.
Fresco richtte zich, evenals haar collega Kortmann van de Radboud Universiteit, ook nog even tot politiek Den Haag. 'De gouden driehoek tussen regering, samenleving en wetenschap die zolang onze basis is geweest, begint te verkruimelen.'