Nieuws

'Provincie en gemeente mogen niet investeren in doorstart Interwand'

'Provincie en gemeente mogen niet investeren in doorstart Interwand'
De provincie en de gemeente Berkelland kunnen niet meebetalen aan een doorstart van het failliette bedrijf Interwand in Eibergen.
EIBERGEN - De provincie en de gemeente Berkelland kunnen niet meebetalen aan een doorstart van het failliette bedrijf Interwand in Eibergen.
Dat zegt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk en ook een woordvoerder van de gemeente Berkelland.
De vakbond FNV Bouw vraagt aan de politiek om het bedrijf te helpen met een doorstart. Het bedrijf, dat scheidingswanden maakt, is in juni failliet gegaan. De circa 120 werknemers zijn hierbij hun baan kwijt geraakt. Een doorstart zou kunnen betekenen dat 50 werknemers weer aan de slag kunnen.
De vakbond schrijft in een brief aan Provinciale Staten het onbegrijpelijk te vinden dat de gemeente Berkelland en de provincie niet mee willen betalen aan de doorstart.

Staatssteun

Volgens gedeputeerde Van Dijk kan de provincie alleen onder bepaalde voorwaarden bedrijven steunen, bijvoorbeeld als er sprake is van innovatie. Een bedrijf helpen om de werkgelegenheid in stand te houden betekent volgens de gedeputeerde ongeoorloofde staatssteun.
'De EU zit daar bovenop. De kans is groot dat een bedrijf later het bedrag met daarop de rente moet terugbetalen. Plus de reputatieschade die wij daarmee oplopen', aldus de gedeputeerde. 

Miljoenen

Volgens één van de initiatiefnemers voor een doorstart van Interwand, Toon Lepoutre, zijn er gesprekken met Participatiemaatschappij Oost Nederland (PPM Oost). De hoop is dat PPM Oost 2.5 miljoen euro wil investeren in de doorstart. Maar ook dan is er nog een tekort van ruim 1 miljoen euro.