Nieuws

Het Gelders Orkest luistert nog meer naar het publiek

Het Gelders Orkest luistert nog meer naar het publiek
Het Gelders Orkest staat dit jaar stil bij het feit, dat Albert Kwast 125 jaar geleden de Arhemsche Orchest Vereenging oprichtte, wat uiteindelijk in 1949 zou uitgroeien tot de Stichting Het Gelders Orkest.
ARNHEM - Het Gelders Orkest staat dit jaar stil bij het feit, dat Albert Kwast 125 jaar geleden de Arhemsche Orchest Vereenging oprichtte, wat uiteindelijk in 1949 zou uitgroeien tot de Stichting Het Gelders Orkest.
Het orkest ging nu behalve Arnhem heel Gelderland bedienen.
Tegen die tijd raakte de overheid bij het orkest betrokken als subsidiegever. Uiteindelijk leverde dat een verhouding op van 80 procent overheidsgeld en 20 procent sponsoren. Toen de bezuinigingen in de cultuur enkele jaren geleden de rijkssubsidie deed dalen tot 43 procent, moest er een radicale omslag komen. De nieuwe directeur George Wiegel wendde zich tot de sponsoren, niet om geld, maar om advies: hoe kon je een orkest winstgevend maken.

Openluchtconcerten

Het antwoord is in het huidige beleid terug te vinden: het orkest kan nu in kleinere formaties worden opgedeeld en dus tegelijkertijd op verschillende plaatsen optreden. Maar misschien is het belangrijkste, dat het orkest steeds meer aansluiting zoekt met het publiek, onder meer in de vorm van een meer toegankelijk repertoire. Een voorbeeld daarvan zijn de openluchtconcerten, die HGO samen met singer-songwriter Wende Snijders geeft. Dat gebeurt in Apeldoorn (29 aug.), Arnhem (30 aug.), Ede (31 aug.) en tweemaal in Nijmegen (4 en 5 sept.).