Nieuws

Vier doden, veel zieken: slechts 4200 euro boete voor Foppen

De fatale salmonella-uitbraak in 2012 heeft veroorzaker visverwerker Foppen uit Harderwijk niet meer dan 4200 euro aan boetes gekost.
HARDERWIJK - De fatale salmonella-uitbraak in 2012 heeft veroorzaker visverwerker Foppen uit Harderwijk niet meer dan 4200 euro aan boetes gekost.
De fatale salmonella-uitbraak in 2012 heeft veroorzaker visverwerker Foppen uit Harderwijk niet meer dan 4200 euro aan boetes gekost.
De besmette zalm die Foppen twee jaar geleden op de markt bracht maakte duizenden mensen ziek, minstens vier van hen overleden. Het bedrijf werd bestraft met vier boetes van elk 1050 euro.
Letselschadespecialist Yme Drost, die de belangen van 500 gedupeerden behartigt, is woedend over de milde aanpak van Foppen door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Drost gaat aangifte doen tegen de visverwerker. Hij vindt dat Foppen strafrechtelijk moet worden vervolgd voor het veroorzaken van de ernstige voedselcrisis.
Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat de salmonella-besmetting niet op zichzelf stond. Foppen heeft hygiëneregels met enige regelmaat overtreden. In 2010, 2011 en 2012 werden waarschuwingen en boetes uitgedeeld. Zo bracht het Harderwijkse bedrijf in 2010 zalm op de markt die besmet was met de gevaarlijke bacterie listeria.
Foppen heeft de producten niet uit de handel gehaald en de besmetting niet gemeld bij de NVWA, wat wettelijk wel verplicht is. Het bedrijf kreeg hiervoor een boete van 2100 euro.

Vogeluitwerpselen

De documenten (pdf) waaruit de overtredingen blijken zijn door Omroep Gelderland middels de wet Openbaarheid van Bestuur opgevraagd. Controleurs van de NVWA hebben onder meer vogeluitwerpselen aangetroffen in een ruimte waar zalm werd verpakt. Ook is vastgesteld dat zalm en paling met een temperatuur van 17 graden werden verkocht, terwijl dat maximaal 7 graden mag zijn. Hiervoor werd een boete van 2475 euro opgelegd.
Letselschadespecialist Drost en microbioloog Rijkelt Beumer van de Wageningen Universiteit zijn verbijsterd over de lage boetes en de eerdere overtredingen van Foppen. Beumer vindt dat de boetes 'minstens met een factor 10' moeten worden verhoogd. Hij noemt de handelwijze van Foppen 'verwijtbaar'.

Salmonella

De salmonella-uitbraak in 2012 had grote gevolgen voor consumenten en leidde tot grote onrust over de voedselveiligheid. De besmetting vond plaats in een Griekse vestiging van Foppen. Het duurde vijf dagen voordat ook de Nederlandse producten van de visverwerker uit de handel werden gehaald.
Een dag na de uitbraak meldde het bedrijf dat er Nederlandse stickers op Griekse zalm zaten, omdat vanuit Nederland verpakkingsmateriaal naar Griekenland was gestuurd. Deze verpakkingen werden vervolgens naar Nederland vervoerd en uitgeleverd. Hiervoor is Foppen beboet. Drost noemt dit 'gesjoemel met etiketten'. 'Op het moment dat je verkeerd stickert moet je alle producten uit de markt halen, ook de Nederlandse. Ik vind het onvoorstelbaar', aldus de jurist.

Geen reactie Foppen en NVWA

Foppen en de NVWA willen niet reageren op deze feiten en verwijzen naar een in oktober vorig jaar verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die oordeelde mild over de Harderwijkse visverwerker en sprak van een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden. Ook werd Foppen een 'modern, gestructureerd bedrijf met een positief imago' genoemd. 

Meer informatie?

Voor het overzicht van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de besmetting kunt u hier terecht.
Meer informatie over het onderzoek naar Foppen leest u in een uitgebreid dossier op foppen.gld.nl