Nieuws

Ramp MH17: veiligheid staat voorop, mogelijk niet alle slachtoffers geÃdentificeerd

DEN HAAG - Het is onduidelijk wanneer de repatriëringsmissie in de Oekraïne voor de vliegramp van de MH17 kan worden hervat.
Wanneer de rampplek voldoende stabiel is om er langere tijd te kunnen werken, zullen de onderzoekers terugkeren. Dat zei Mark Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.
Rutte zei vrijdag dat het kabinet er alles aan doet om de stoffelijke overschotten terug te halen, evenals hun bezittingen. Wel gaf de premier toe dat hij niet weet wanneer de situatie stabiel genoeg is om terugkeren, dat is hopelijk voor de winter. Rutte wil niet dat het aantal slachtoffers nog hoger wordt vanwege de onveilige situatie in Oost-Oekraïne. 

Niet iedereen geïdentificeerd

De premier zei er ook rekening mee te houden dat niet alle slachtoffers geïdentificeerd kunnen worden. Inmiddels zijn 127 Nederlanders die aan boord van vlucht MH17 zaten geïdentificeerd. Dinsdag is er opnieuw een bijeenkomst met de nabestaanden, in Nieuwegein. Zij zullen dan worden bijgepraat over de afwikkeling van de ramp.
Bij de vliegramp lieten alle 298 inzittenden het leven. Onder hen waren 196 Nederlanders, van wie 14 mensen uit Gelderland. Hoeveel Gelderlanders er inmiddels geïdentificeerd zijn, is onbekend. Ook is het onbekend of zij bij degenen horen die wellicht niet-identificeerbaar zijn.