Nieuws

'Diefstal meteoriet uniek'

'Diefstal meteoriet uniek'
Nog nooit eerder is in Nederland een meteoriet gestolen, dat zegt Alex Scholten van de Volkssterrenwacht Bussloo.
BUSSLOO - Nog nooit eerder is in Nederland een meteoriet gestolen, dat zegt Alex Scholten van de Volkssterrenwacht Bussloo.
Dieven hebben in de nacht van maandag op dinsdag een aantal bijzondere meteorieten gestolen uit museum en sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht.

Zeldzaam

Onder de gestolen collectie bevindt zich een meteoriet die in 1925 insloeg bij Ellemeet op Schouwen-Duiveland in Zeeland. Volgens Sonnenborgh willen de daders de meteorieten waarschijnlijk verkopen. Het Utrechtse museum roept iedereen op naar de bijzondere stenen uit te kijken. De meteoriet staat ook bekend als de meteoriet van Serooskerke. In Nederland zijn weinig ruimtestenen gevonden. Het is één van de vier bekende meteorietinslagen in Nederland.

'Wat de gek er voor geeft'

Volgens Alex Scholten van de Sterrenwacht Bussloo loopt de prijs van een meteoriet ter grootte van een tennisbal als de Seroorskerkemeteoriet als snel in de duizenden euro's. Kleinere fragmenten zijn al voor een paar tientjes te koop. Wetenschappelijk gezien is zo'n grotere meteoriet onbetaalbaar omdat ze uniek en onvervangbaar zijn. 'Het is wat de gek er voor geeft,' aldus Scholten  'Net als met postzegels.'
Foto: Sonnenborgh