Nieuws

Overschot groente en fruit zo goed als zeker naar voedselbank

Overschot groente en fruit zo goed als zeker naar voedselbank
Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland gaat vrijwel zeker een deel van het voedsel dat door de Russische boycot uit de markt wordt gehaald, leveren aan voedselbanken.
ARNHEM - Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland gaat vrijwel zeker een deel van het voedsel dat door de Russische boycot uit de markt wordt gehaald, leveren aan voedselbanken.
Voedselbanken Nederland heeft daarvoor verregaande gesprekken gevoerd met LTO om de levering logistiek mogelijk te maken. Dat zei Salomon Querido van Voedselbanken Nederland dinsdag.

Goed gesprek

,,Het was een goed gesprek en beide partijen willen zo snel mogelijk tot een oplossing komen'', zegt Querido. De bal ligt op dit moment bij de Nederlandse overheid, meldt de verantwoordelijke voor de voedselwerving van de hulporganisatie. ,,De overheid moet de administratieve procedures die komen kijken bij het uit de markt halen van voedsel zo veel mogelijk beperken of wegnemen.''
Sinds vorige week zijn Voedselbanken Nederland en LTO in gesprek om overgebleven voedsel te leveren aan voedselbanken. Brussel besloot maandag 125 miljoen euro uit te trekken voor het uit de markt halen of niet oogsten van een groot aantal tuinbouwproducten. Daarmee kregen de twee partijen groen licht om hun plannen uit te voeren.

Brussel

Vrijdag zal volgens Querido het ministerie van Economische Zaken bekendmaken hoe zij het het beleid van Brussel gaat uitvoeren. Dan wordt mogelijk meer bekend welke financiële middelen het daarvoor beschikbaar stelt. LTO en Voedselbanken Nederland zitten begin volgende week weer aan tafel, meldt Querido.