Nieuws

4 Gelderse stations worden afgesloten

CULEMBORG - Van de 82 treinstations die de NS de komende maanden afsluit met toegangspoortjes, liggen er 4 in Gelderland.
Het gaat om Arnhem, Culemborg, Nijmegen en Zaltbommel.
Het station in Culemborg is al voor 75 procent afgesloten en het ligt voor de hand dat dit station als eerste Gelderse station wordt afgesloten. Of dat ook zo is en wanneer, dat wil de woordvoerder van NS niet zeggen.

Eerste stations

Deze maand zijn de eerste stations in Nederland aan de beurt: Almere-Centrum, Enschede, Rotterdam-Alexander en vanaf dinsdag station Woerden.
Op het station in Zaltbommel is 25 procent van de poortjes in gebruik genomen. Voor station Arnhem-Centraal en Nijmegen is nog sprake van het voorbereiden van het plaatsen van toegangspoortjes.

Minder zwartrijders

Nederland telt ruim 400 treinstations. Bij de 82 stations waar de toegangspoortjes dichtgaan, stapt 90 procent van alle treinreizigers in of uit de trein. Daarom komen op de andere stations geen toegangspoortjes en blijven die stations dus vrij toegankelijk. De poortjes worden geplaatst om zwartrijden te voorkomen en om de stations veiliger te maken.

Toch station in of uit

Volgens de NS kan een reiziger wel met de OV-kaart een station in- en uit zonder dat hij of zij daadwerkelijk met de trein reist. Er moet dan wel een tegoed op die OV-chipkaart staan, maar er wordt geen geld in rekening gebracht.