Nieuws

Een jaar na de knal

ARNHEM - Ze deden afgelopen nacht amper een oog dicht.
Cobus en Trudy Vos werden precies een jaar geleden tijdens hun slaap bedolven onder het puin, na een enorme explosie in de flat aan het Driemondplein. Hun buurvrouw blies zichzelf en haar appartement op door de gaskraan open te draaien.
Alle flatbewoners werden geëvacueerd en opgevangen in een naastgelegen buurthuis, tientallen woningen raakt zwaar beschadigd door de enorme klap. De explosie verandert het aanzicht van de flat in een poppenhuis, waar je dwars doorheen kunt kijken. Vier appartementen, waaronder die van Cobus en Trudy, werden volledig weggevaagd. Hun buurvrouw overleed kort na de explosie, Cobus en Trudy zagen haar vlak voor haar dood in de brand staan.

Angst

Nadat Cobus en Trudy onder het puin vandaan kropen, ontdekten ze dat hondje Doerak nog onder het puin lag. Trudy ging terug naar hun verwoestte appartement en wist het diertje te bevrijden. De explosie zorgde ervoor dat Cobus en Trudy in een klap al hun bezittingen kwijt raakten. Ook jeugdfoto's en andere spullen van emotionele waarde gingen verloren. Cobus en Trudy kregen dan wel een nieuwe woning aangeboden - een stukje bij de flat vandaan - toch leefden ze afgelopen nacht weer in angst.

Ravage

Bij de flat is vandaag niets meer te zien dat nog doet herinneren aan de ravage van een jaar geleden. Op de derde verdieping, waar vorig jaar de explosie plaatsvond, zitten nieuwe bewoners rustig op het balkon. De vier appartementen die door de knal waren weggeblazen, zijn volledig hersteld. Bewoners van de flat houden vanavond een kleine bijeenkomst om met elkaar te praten over de explosie.
Eerder maakte Omroep Gelderland de documentaire 'Rampflat', waarin de bewoners werden gevolgd in de maanden na de explosie.