Nieuws

Gezocht: linkshandige families

NIJMEGEN - Wetenschappers van het Donders Instituut en het Max Planck Instituut in Nijmegen werken aan een bijzonder project waarbij ze families zoeken met veel linkshandigen.
Gemiddeld 1 op de 10 mensen is linkshandig. Maar hoe dat kan en waarom, is een raadsel. Volgens neurowetenschapper en psycholoog Roel Willems (zelf linkshandig) is de mens de enige soort die een heel duidelijke voorkeur heeft voor één kant, de rechterkant. Dat is al sinds de oertijd zo.
De onderzoekers willen weten waarom 10 procent toch de tegenovergestelde voorkeur heeft. 'Als we bij families met veel linkshandigen steeds een zelfde stukje DNA zien langskomen, helpt dat om te begrijpen waarom sommige mensen links zijn', aldus Willems.
Woensdag is het internationale Linkshandigendag. Op deze in 1976 door een Amerikaanse onderzoeker uitgeroepen dag wordt aandacht gevraagd voor de kleine en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen. Zoals de blikopener, schaar en juslepel die voor linkshandigen altijd net verkeerd om zitten.
Linkshandigen kunnen zich melden op de website van het Max Planck Instituut. 'Testpersonen krijgen een bakje thuisgestuurd waarin ze kunnen spugen. Dat is voorlopig voldoende.'
Foto Wikimedia