Nieuws

Ajax maakt korte metten met Vitesse

Ajax maakt korte metten met Vitesse
Vitesse is het nieuwe seizoen met een fikse nederlaag begonnen.
AMSTERDAM - Vitesse is het nieuwe seizoen met een fikse nederlaag begonnen.
Landskampioen Ajax legde de Arnhemse club op de pijnbank en won in de Arena afgetekend met 4-1. Ajax revancheerde zich daarmee van de laatste twee thuisnederlagen tegen Vitesse. Toch speelde Vitesse lange tijd een redelijk goede wedstrijd.
Viergever scoorde vlak voor rust 1-0 nadat Vitesse grote kansen via Leerdam, Labyad en Qazaishvili onbenut liet. De ploeg van Bosz profiteerde regelmatig van de ruimte achter de Ajax-verdediging.
Vlak na rust scoorde Schöne uit een vrije trap simpel 2-0. Vitesse kreeg opnieuw aardige kansen via Leerdam en Labyad. Kashia kopte op de lat. Vermeer was echter voortdurend een sta in de weg voor de Arnhemse club. Ajax scoorde via Van der Hoorn uit een corner wel. Vejinovic deed nog in de slotfase nog iets terug, maar Schöne maakte snel daarna 4-1 op aangeven van El Ghazi.

- uitgebreider wedstrijdverslag -

Grote kansen Vitesse

Vitesse begon sterk aan het topduel in de volgepakte Arena. Ajax was echter direct gevaarlijk. Al in de 2e minuut werd de nieuwe spits Milik vrij voor keeper Velthuizen gezet, maar Kashia verdedigde net op tijd correct. De beste kans in de openingsfase was voor Vitesse, dat goed in de organisatie stond en loerde op de ruimtes achter de Ajax-defensie. Leerdam werd door de 'valse' spits Qazaishvili met een prima pass voor keeper Vermeer gezet, maar de linkshalf, vorig seizoen nog rechtsback, schoot net naast.
Na een minuut of twintig was Ajax dichtbij de 1-0 toen Schöne de bal stak op Kishna. Kashia ging bij de pass in de fout waardoor Kishna ineens vrij voor Velthuizen stond. De doelman redde bekwaam. Aan de andere kant kreeg Qazaishvili een grote kans vrij voor Vermeer na een subtiel passje van Pröpper. Maar de stand-in voor Cillessen onderscheidde zich eveneens. Vitesse deed het goed en maakte het Ajax in eigen huis bijzonder lastig.
In de slotfase van de 1e helft sloeg de ploeg trainer De Boer toch toe. Even was er druk op de Vitesse-verdediging. Ligeon profiteerde weer eens van de vele ruimte op rechts, omdat Labyad vaak verzuimde mee terug te verdedigen. De rechtsback legde de bal laag neer in het strafschopgebied en Viergever tikte de 1-0 in de hoek.

Ajax effectief

Ajax ging na rust op zoek naar een tweede treffer, terwijl Vitesse met nog meer risico joeg op een verdiende gelijkmaker. Na drie minuten kreeg de landskampioen een vrije trap die door Schöne van 30 meter simpel werd binnengeschoten (2-0). Velthuizen verkeek zich op de zwabberbal waar nog wel een lastige stuit in zat. Leerdam kreeg kort daarop de kans om iets terug te doen, maar weer was Vermeer een sta in de weg.
Ajax, dat na rust meer controle had, was echter wel effectief in de benauwde Arena (dak dicht) en scoorde nog eens. Schöne liet de bal uit een corner op het hoofd van Van der Hoorn ploffen die won van Van der Heijden (3-0). Daarmee was het duel beslist. Vejinovic deed in de slotfase nog wel iets terug na een goede loopactie door de as van het veld, maar Ajax antwoordde snel met de tweede goal van Schöne op aangeven van het talent El Ghazi. Daarmee won Ajax enigszins geflatteerd, maar liep Vitesse wel tegen een flinke tik op.

Opstellling Vitesse: Velthuizen, Wallace, Kashia, Van der Heijden, Kruiswijk; Pröpper, Vejinovic, Leerdam(85.Achenteh); Traore (66.Olinyk), Qazaishvili (Djurdjevic), Labyad