Nieuws

Waarom kan Bertha bij ons op bezoek komen?

Waarom kan Bertha bij ons op bezoek komen?
De restanten van orkaan Bertha naderen Gelderland.
ARNHEM - De restanten van orkaan Bertha naderen Gelderland.
In de late middag en het begin van de avond kan Gelderland last krijgen van heftige buien met hagel en windstoten. Waarom krijgen we soms wel een staartje van zo'n orkaan mee, en soms ook niet?
Weerman Reinier van den Berg legt uit: "Orkanen ontstaan op de Atlantische Oceaan en trekken van het oosten naar westen, waardoor ze gewoonlijk aan land komen in het Caribisch gebied. Het kan echter ook voorkomen dat orkanen, voordat ze aan land komen, door een sterke wind uit het zuiden recht omhoog worden geblazen. De orkanen blijven dan even op zee hangen. Door de zuidelijke luchtstromen komen de orkanen uiteindelijk aan op het noordelijk halfrond, waar oostelijke windvlagen de restjes van de orkaan richting Noord-Europa blazen. Dat is nu ook het geval met Bertha."
Bertha kom via de Britse eilanden richting de Noordzee. Hierdoor trekt een groot gebied met regen en windstoten over het zuidwesten van het land. Achter de storing zit een gebied met koelere lucht. In de loop van de avond klaart de lucht weer op. Bertha is dan al vertrokken naar Scandinavië.