Nieuws

Gelderse fruittelers dupe van boycot Rusland

ARNHEM - Rusland verbiedt vanaf donderdag de import van vrijwel al het voedsel uit de Europese Unie.
Dat heeft premier Dmitri Medvedev tijdens een vergadering van het kabinet gezegd.
Het gaat volgens De Telegraaf om fruit, groenten, vlees, vis, melk en zuivelproducten. De maatregel gaat zeker een jaar duren en is een reactie op de sancties die eerder tegen Rusland zijn genomen.

LTO Nederland onderneemt stappen

Land en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) kondigt aan acties te gaan ondernemen, en gaat samen met betrokken partijen kijken naar de gevolgen van de Russische boycot voor tuinders en boeren.
Voorzitter Albert-Jan Maat: 'maandag hebben we een overleg met VNO/NCW en MKB Nederland om als gezamenlijke ketenpartijen een gemeenschappelijke aanpak af te spreken. Het doel van het overleg is om afspraken te maken om te voorkomen dat prijzen enorm gaan dalen. Het stabiliseren van de marktprijs is één doel van LTO. Komende week sluit LTO aan bij overleg in Brussel om te verkennen welke mogelijkheden er zijn voor compensatie van boeren. Dat is ons tweede streven'.

Gelderse boeren

In Gelderland zouden vooral fruittelers getroffen worden. Veel fruit dat altijd naar Rusland ging, komt nu voor lage prijzen bij ons op de markt.
Landbouweconoom Siemen van Berkum zegt dat de boycot vooral de exporteurs van zuivel gaat treffen. 'Als grenzen dichtgaan voor verse producten, dan moet je heel snel op zoek naar nieuwe afzetmogelijkheden', zegt hij.
Dat de kwekers van snijbloemen niet worden getroffen, noemt Van Berkum een opsteker. 'Die sector was de afgelopen week erg bezorgd.

Kaas uit Nieuw-Zeeland

De Russische minister van Landbouw, Nikolaj Fyodorov, wil de gevolgen van het importverbod van voedsel compenseren door de import van kaas uit Nieuw-Zeeland. Ook wil Rusland meer vlees uit Brazilië invoeren.