Nieuws

LTO: boycot treft Gelderland hard

LTO: boycot treft Gelderland hard
Gelderland zal hard worden getroffen door de boycotactie van landbouwproducten door Rusland.
ARNHEM - Gelderland zal hard worden getroffen door de boycotactie van landbouwproducten door Rusland.
Dat zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht, de organisatie voor de glastuinbouw.
Volgens LTO Glaskracht wordt ongeveer 5 tot 10 procent van de Nederlandse land- en tuinbouwproducten geëxporteerd naar Rusland. 'In Gelderland worden vooral fruittelers en bloementelers getroffen. Met name de fruitsector exporteert een fors deel van de oogst naar Rusland. Dat betekent dat sommige bedrijven enorme schade lijden', aldus Van Ruiten.
Volgens Van Ruiten kan de boycot ook andere sectoren treffen: 'Onder landbouwproducten vallen ook eieren, kippen en varkens. Welke sectoren precies worden getroffen is nog niet duidelijk, omdat de definitieve lijst van importverboden en -beperkingen nog niet is bekendgemaakt.'

'Fruit en groente'

Volgens het Russische persbureau RIA Novosti gaat het om de import van alle fruit en groente uit de Europese Unie en om de import van alle landbouwproducten uit de VS. De maatregelen maken deel uit van de Russische sancties op landbouwproducten uit landen die meedoen aan de sancties tegen Rusland. President Vladimir Poetin had de regering opdracht gegeven om een lijst met producten samen te stellen.

Fruittelers: desastreus

Marc André de la Porte van de Nederlandse Fruittelers Organisatie reageert geschokt. 'Het is desastreus voor de sector, met name voor de perenteelt. We hebben geluk dat de oogst nog niet begonnen is, die begint pas over 2 à 3 weken. We hebben dus nog even de tijd om naar een oplossing te zoeken', aldus André de la Porte uit Dreumel. 'We hebben geluk dat deze boycot voor de hele EU geldt. Het is een gezamenlijk probleem, samen sta je sterker.'
'Het is wel lastig', zegt André de la Porte, 'want je hebt niet zomaar een alternatief. Je kunt proberen de afzet te verhogen in Scandinavië of Engeland, maar dat gaat nooit helemaal lukken. Ik sluit niet uit dat dit telers de kop kan gaan kosten. Vooral bij telers die er niet zo goed voorstaan.' Als Conference-peren in september de koelcel ingaan, dan zijn ze volgens André de la Porte goed te houden tot augustus volgend jaar.
Rusland is een grote markt voor de Nederlandse groente- en fruittelers, die jaarlijks voor 600 miljoen euro naar het land exporteren.

Prijzen zijn gekelderd

Nederlandse groente- en fruittelers maken zich terecht zorgen, zegt Nico van Ruiten. 'Tomaten worden geveild voor 5 cent per kilo, paprika's voor 3 cent per stuk. Dat hoort het zevenvoudige te zijn. Dat komt omdat de goedkope Poolse producten in de EU worden verhandeld, dat drukt de prijs enorm. Er moet een soort overeenkomst komen dat producten tegen een eerlijke prijs worden verkocht en niet tegen dumpprijzen,' aldus Van Ruiten.

Maatregelen

De voorzitter van LTO Glaskracht wil zich nog niet uitlaten over welke maatregelen er genomen moeten worden. Van Ruiten: 'Er is nog te veel onduidelijk. Ook in Rusland zal protest komen tegen de boycot, zeker omdat sommige producten tot de eerste levensbehoefte behoren.'