Nieuws

'Wageningen' laat tomaat ook 's nachts groeien

'Wageningen' laat tomaat ook 's nachts groeien
Tomaten in kassen kunnen ook 's nachts groeien.
WAGENINGEN - Tomaten in kassen kunnen ook 's nachts groeien.
Wageningse onderzoekers hebben een gen ontdekt waardoor gekweekte tomatenplanten 24 uur per dag licht kunnen gebruiken voor fotosynthese en hun eigen groei. Met het nieuw ontdekte gen is een 20 procent hogere tomatenproductie mogelijk, meldt de Wageningen Universiteit.
De onderzoekers doen ervan verslag in het laatste nummer van het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. Het onderzoek is uitgevoerd aan de Wageningen Universiteit in samenwerking met de Nederlandse tuinbouwsector, met onder meer GreenQ in Bleiswijk en 's werelds grootste zadenproducent Monsanto. Het is gefinancierd door het technologisch instituut Groene Genetica.
Planten zetten licht om in energie en produceren daarmee suikers, een proces dat fotosynthese wordt genoemd. Deze suikers voeden de plant die haar in staat stelt vruchten te produceren zoals tomaten. Tot nu toe kunnen tomaten in kassen 16 uur (kunst)licht per dag aan. Als ze meer licht krijgen, loopt het blad verwondingen op. De plant kan dan doodgaan.
Uit de studie, onderdeel van een promotieonderzoek in Wageningen, blijkt dat bepaalde wilde soorten wel bestand zijn tegen continu licht. Daar is het zogeheten CAB-13 gen voor verantwoordelijk. Als de wilde variant van dit gen wordt ingekruist in moderne tomatenrassen, dan kunnen die ook continu worden blootgesteld aan licht.

Genetische modificatie

Genetische modificatie is niet onomstreden. Wereldwijd wordt jaarlijks een Mars tegen Monsanto gehouden. De actievoerders verwijten de multinational, die dus ook meedeed aan dit onderzoek, onder meer de voedselketen in gevaar te brengen met de bestrijdingsmiddelen en de gewassen die hij produceert. Monsanto wordt grote invloed toegedicht op politiek en wetenschap.
Topman Hugh Grant verwijt tegenstanders van genetisch gemanipuleerde gewassen elitair gedrag, dat wordt aangewakkerd door sociale media. Ze zijn blind voor de wereldwijd groeiende behoefte aan voedsel, stelde Grant mei vorig jaar vast in een gesprek met het Amerikaanse persbureau Bloomberg.
Foto Flickr/sylvar