Nieuws
'Nabestaanden MH17 kunnen nog niet rouwen'

ARNHEM - Natuurlijk is het voor nabestaanden verschrikkelijk dat ze lang moeten wachten voordat hun geliefden die tijdens vlucht MH17 omkwamen, geïdentificeerd zijn.
Anderzijds geeft hun dat wel de gelegenheid om op hun eigen manier te rouwen.
Dat zegt verliesdeskundige Daan Westerink. Het kan nog weken of zelfs maanden duren voordat alle slachtoffers zijn geïdentificeerd, aldus Arie de Bruijn. Hij is hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing.
Rollercoaster
Volgens Westerink kan rouwen pas echt beginnen, als de nabestaanden het ontzielde lichaam zien. 'Dat is nodig om te bevatten wat er gebeurd is. Normaal is het voor nabestaanden na een overlijden al alsof ze in een rollercoaster zitten. 'Dat geldt voor deze vliegtuigcrash nog veel meer.'
Heel Nederland kijkt over de schouders van de achtergeblevenen mee. 'Omdat ze voortdurend op sociale media, in het echt of door journalisten benaderd worden, krijgen ze geen rust. Hun rouw wordt als het ware afgepakt. Dat is de schaduwzijde van een nationale ramp.'
Duizend mensen
Zo'n 200 mensen zijn in Nederland betrokken bij de identificatie van de rampslachtoffers. De politie werkt hierbij samen met defensie, forensische tandartsen, universitaire ziekenhuizen en het Nederlands Forensisch Instituut. Wereldwijd gaat het om meer dan duizend mensen.
Zekerheid geeft het team pas na meerdere controles. ‘We kunnen het maar één keer goed doen.’ Als een lichaam is geïdentificeerd, mogen nabestaanden die dit willen, hun geliefde altijd nog zien.
Familierechercheurs
Gelderse nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp met de MH17 hebben de afgelopen week Gelderse familierechercheurs op bezoek gehad. Die fungeren als aanspreekpunt voor de familieleden van de slachtoffers.
De tachtig familierechercheurs die landelijk werken, hebben zoveel mogelijk gegevens verzameld over de vermisten. Ze hebben gevraagd naar foto's. Maar ook naar zaken als haarkleur, lengte, en bijzondere kenmerken als moedervlekken of tatoeages.
Deze informatie is nodig voor het identificatieproces. De gegevens worden vergeleken met de resultaten van het identificatie-onderzoek dat woensdag is begonnen, toen de eerste vluchten met veertig lijkkisten aankwamen.
Waardig
De lichamen worden in Hilversum uit de kist gehaald en op een tafel gelegd. Eerst maken de onderzoekers vingerafdrukken; daarna beschrijven en fotograferen ze kleding en lichaamskenmerken. Vervolgens wordt DNA afgenomen en bekijken tandartsen het gebit.
Er zijn 194 Nederlandse slachtoffers. Volgens onderzoeker Mohd Sakri van de Maleisische veiligheidsraad, één van de 65 onderzoekers die zaterdag
terugkeerden uit de Oekraïne, is tot nog toe geen enkel lichaam in een stuk
teruggevonden. We moeten ons realiseren dat het incident zich voordeed op
een hoogte van 35.000 voet.'
Vrijdagmiddag waren 227 kisten met lichamen en lichaamsdelen overgevlogen vanuit Charkov naar vliegveld Eindhoven, vanwaar rouwauto's naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum reden. Zaterdag vindt er nog een vlucht met 38 kisten plaats vanuit Oekraïne.