Nieuws

Gelderland rouwt om Gelderse slachtoffers

ARNHEM - In Gelderland wordt meegeleefd met de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegtuigcrash donderdag in Oekraïne van toestel MH17 van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur.
Er waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord. 193 Nederlanders zijn omgekomen.

Liveblog:

Tot zover het liveblog. Zijn er ontwikkelingen, dan verneemt u die uiteraard via gld.nl.
21.35: Beelden van de herdenking bij de Nijmeegse Vierdaagse:
21.30: Het aantal Nederlandse slachtoffers is opgelopen van 189 naar 192, meldt Malaysia Airlines aan het ANP. Een van de drie nieuwe Nederlandse slachtoffers heeft ook de Amerikaanse nationaliteit.
20.05: In Nijmegen is om 20.00 uur 1 minuut stilte gehouden. Daarna werd gezamenlijk You'll never walk alone gezongen. Indrukwekkend, melden twitteraars. Straks de beelden op onze site.
Dat was een indrukwekkende minuut stilte met zoveel mensen op station Nijmegen #4d14
— Arjan Bleeker (@ArjanNL)
1 minuut stilte in het feestgedruis uit respect voor overledenen en nabestaanden, kippenvel... #Vierdaagsefeesten
— Marion (@marionschoutens)
Mooi gebaar van Nijmegen op de zomerfeesten, you'll never walk alone #MH17
— Valerie (@ValerievLeeuwen)
18.55 Nadat er om 20.00 uur 1 minuut stilte in acht is genomen, wordt bij de 37 podia van de Vierdaagsefeesten in Nijmegen You'll never walk alone gezongen. De feesten hebben een soberder karakter, zegt Teddy Vrijmoet van de organisatie. De feesten stoppen niet eerder dan gepland.
18.20 Behalve de koning en de koningin heeft ook minister-president Rutte het condoleanceregister getekend. 'Het land, het kabinet, ik persoonlijk leef zéér met u mee', heeft hij geschreven.
17.55 Tim Nieberg, hoofd productie bij de Arnhemse toneelgroep Oostpool, is ook bij de crash omgekomen. Ook zijn vriendin Sascha Meijer behoort tot de slachtoffers. Nieberg woonde in Amsterdam.
17.40 De koning schreef een boodschap in het register.
Boodschap van de koning. pic.twitter.com/lcGmxhOIyu
— Ireen Oostveen (@IreenOostveen)
17.00 Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tekenen vanmiddag het condoleanceregister voor de nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne. Ze doen dat op het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag.
16.40 Tot nu toe staat vast dat er bij de vliegtuigramp in Oekraïne 9 Gelderlanders om het leven zijn gekomen. Een overzicht.
16.30 Burgemeester Kees Luesink van de gemeente Doesburg meldt in een verklaring dat er zeer waarschijnlijk een Doesburgs gezin is omgekomen bij de vliegtuigramp. 'Tot onze grote schrik zijn er ernstige aanwijzingen dat ook een gezin uit Doesburg bij de ramp is omgekomen. Wij wensen alle familieleden, vrienden en andere naasten veel sterkte.' De gemeente richt een condoleanceregister in zodra de passagierslijst bekend is.
15.50 Burgemeester Arnold Gerritsen van de gemeente Zutphen laat via een woordvoerder weten 'enorm geschokt' te zijn door de dood van de 12-jarige Rowen. 'We leven intens mee met de betrokken familie, vrienden en overige nabestaanden. Mede als teken van betrokkenheid zal ik samen met Coby Pennings als wethouder Onderwijs aanwezig zijn bij de bijeenkomst vanavond op de Lea Dasbergschool.'
15.45 'Door en door lieve mensen.' Zo typeert familievriend Hans Imming de Duivense Barbara de Bruin (46) en Rob van de Kraats (50). Hier meer.
15.00 Malaysia Airlines gaat inventariseren of nabestaanden behoefte hebben om naar Oekraïne te gaan en of dat ook te realiseren is.
14.40 Een aantal adverteerders zal uit piëteit tot en met zondag niet adverteren op Omroep Gelderland. Het gaat om de bedrijven die vooral werkzaam zijn in de reisbranche. De bedrijven zijn Thomas Cook, Peter Langhout, Stip Reizen en ANWB doorlopende reisverzekering.
14.37 Vanavond wordt op de Lea Dasbergschool in Zutphen een bijeenkomst gehouden voor de klasgenootjes van de 12-jarige Rowen, die om het leven is gekomen.
14.35 Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met de Boeing 777 krijgen een voorschot van 5000 dollar van Malaysia Airlines. Dit is om de eerste kosten te dekken, zei een vertegenwoordiger van de vliegtuigmaatschappij vanmiddag op een persconferentie.
14.25 Een vriend van de familie bevestigt dat Barbara de Bruin en Rob van de Kraats uit Duiven met hun zonen Lorenzo (18) en Huub (17) omgekomen zijn bij de vliegramp. Het echtpaar runde 'Perfect body & soul.' Hun oudste zoon Nick (19) komt nu uit Tokio over naar Nederland.
13.30 Voetbalclub WSV Apeldoorn meldt op zijn site dat B7-speler Huub van Vreeswijk passagier was van het neergestorte vliegtuig.
13.20 De 12-jarige Rowen uit Zutphen is de eerste Gelderlander van wie bevestigd is dat hij omgekomen bij de ramp.
12.35 Steeds meer wordt duidelijk dat er ook Gelderse slachtoffers zijn. Zo zou een medewerkster van het Doesburgse bedrijf Ubbink met haar man en twee kinderen zijn omgekomen.
12.25 Bij diverse instellingen, maar ook bij Gelderlanders thuis hangt de vlag halfstok vanwege de vliegtuigcrash.
11.52 Een verslaggever merkt op de Via Gladiola dat er minder mensen staan bij de intocht en dat de sfeer minder uitbundig is dan voorgaande jaren.
11.45 Twee medewerkers van de gemeente Cuijk en hun twee kinderen zijn omgekomen, laat  burgemeester Wim Hillenaar weten. Daarom is de doortocht in Cuijk veel soberder dan normaal.
Wel muziek gehoord tijdens intocht Vierdaagse, #Cuijk maar geen ontvangst burgemeester ivm vliegramp. #4dgld #4d14 pic.twitter.com/kYzpSwjSTR
— Mart Grol (@MartGrol)
11.30 Op Kamp Heumensoord, waar de militairen tijdens de Vierdaagse verblijven, hangt de Nederlandse vlag halfstok. Alle internationale vlaggen zijn gestreken. Ook zijn alle vrolijke uitingen weggehaald.
10.49 De Beautyfabriek in Doetinchem schrijft op Facebook dat een collega om het leven is gekomen bij de ramp.
10.40 Vlaggen bij de Vierdaagsefeesten worden verwijderd. Geen optredens van dweilorkesten. Er komt een versoberde programmering van de feesten.
10.38 Marsleider Johan Willemstein: ook op de route geen muziek. Hij bevestigt dat het feestpodium op de Wedren dan ook leeg blijft.
10.35 Burgemeester Bruls van Nijmegen: 'forse versobering van de intocht van de Vierdaagse. Geen muziek op en langs het parcours.' Ook de festiviteiten vanavond worden aangepast. Live muziek wordt een uur gestopt. Om 20.00 uur is er minuut stilte op Plein 1944.
10.21 Alle vlaggen bij de Waalbrug worden verwijderd
10.05 De Nederlandse vlaggen bij de Vierdaagse moeten halfstok, alle andere vlaggen moeten weg. Dat is uit het Vierdaagse-overleg vanmorgen gekomen.
9.49 Een Vierdaagse-wandelaar uit Malden vertelt op Radio Gelderland dat de zoon, schoondochter en 2 kleinkinderen van vrienden uit Brummen zijn omgekomen bij de crash.
9.29 Op www.condoleanceregister.nl leven Gelderlanders mee met de nabestaanden van de omgekomen passagiers van vlucht MH17 naar Kuala Lumpur.
9.16 De gemeente Cuijk past vanochtend de doortocht van de Nijmeegse Vierdaagse aan vanwege de ramp. Waarschijnlijk zat een gezin uit Cuijk in het vliegtuig.
'De doortocht gaat gewoon door, maar het gemeentebestuur ziet af van de gebruikelijke officiële begroeting van de lopers voor het gemeentehuis', staat in een verklaring van de gemeente. 'Het nieuws is nauwelijks te bevatten en vervult ons met groot verdriet', aldus burgemeester Wim Hillenaar.
9.10 Bij de Vierdaagse blijft het grote feestpodium op de Wedren zeer waarschijnlijk leeg. 'We zullen een gebaar moeten maken', aldus de organisatie.
8.55 Marsleider Johan Willemsen pleit voor een versobering van de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse, bijvoorbeeld door minder vlagvertoon en minder muziek.
8.35 Op vele plaatsen hangt de vlag halfstok, onder meer ook bij de Nijmeegse Vierdaagse.
Verdomme. Wat 'n ellende voor de nabestaanden. Vanzelfsprekend hangt de vlag half stok, minste wat ik kan doen. #4DF pic.twitter.com/Imyt4gby0V
— Giselle Schellekens (@gisellekens)
8.20 Oud-voetbalinternational Sander Boschker uit Lichtenvoorde zat 's ochtends nog in het vliegtuig dat 's middags verongelukte.
7.27 Directeur Gert Nieuwboer van SNP Natuurreizen uit Nijmegen zegt 'met grote mate van zekerheid' te weten van 4 van zijn klanten aan boord van het neergestorte vliegtuig zaten.
Foto boven artikel: screenshot NOS