Nieuws

Maisbak Malden dicht, want vies en onveilig

Maisbak Malden dicht, want vies en onveilig
De maisbak bij het doolhof in Malden is maandagochtend op last van de Voedsel- en Warenautoriteit gesloten.
MALDEN - De maisbak bij het doolhof in Malden is maandagochtend op last van de Voedsel- en Warenautoriteit gesloten.
Eind juni heeft keuringsinstantie TÜV de speelattractie, die jaarlijks 20.0000 bezoekers trekt, geïnspecteerd. En geconstateerd dat deze niet goedgekeurd is.
Het maisbad is een overdekte bak, met daarin 35 centimeter mais. De keuringsinstantie merkt in een rapport van 30 juni op: maiskorrels zijn ongeschikt als vervanger van de ballen in een ballenbak. Kinderen kunnen de korrels in mond, neus en oren stoppen.

Babyluiers

Daarnaast, zo meldt de TÜV, is het een onhygiënische plek om te spelen. 'De mais wordt niet gewassen of schoongemaakt, zo zijn er bijvoorbeeld delen van babyluiers aangetroffen en komen er onder andere vogels en kippen in de nishut die de mais onderpoepen.'
Eigenaar Hopman bestrijdt de conclusies. Hij heeft recent gaas voor de ingang van de hut geplaatst, zodat vogels niet meer kunnen binnenvliegen. Volgens hem is vorig jaar voor het eerst in twaalf jaar een kind naar het ziekenhuis gebracht met een pitje in zijn oor.
Hopman noemt de maisbak, voor zover bekend de enige in Nederland, zijn paradepaardje. Elke april stort hij de bak vol met acht ton mais, ongeveer tien kuub. Eind oktober gaat het spul er weer uit en wordt het verwerkt tot veekoeken.
Toen hij eind vorige week zijn vaste klanten een mail stuurde over de dreigende sluiting, kreeg de eigenaar volgens eigen zeggen binnen de kortste keren 600 ondersteunende handtekeningen. Vandaag was de reactie van ouders: letten op de onveiligheid is ook onze verantwoordelijkheid. 
De inspecteurs van de Voedsel- en Warenautoriteit kregen te maken met teleurgestelde kinderen en boze ouders. De aard van de reacties deed hen besluiten het hazenpad te kiezen.

Gebroken been

Het doolhof vestigde de aandacht op zich, toen vorig jaar een kind van het springkussen verkeerd terechtkwam en zijn been brak. Toen ging de VWA de gang van zaken in Malden na. Daaruit bleek dat voor enkele speelvoorzieningen een TÜV-goedkeuring ontbrak.
Volgens de keuringsinstantie mag zo'n bak wel met plastic ballen of met speelgoedmaiskolven. Herkeuring is nodig voordat de maisbak weer open mag. De eigenaar heeft nog vier weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit.