Nieuws

Zwemmen in de Lek tussen de boten door

BEUSICHEM - Zwemmen tussen scheepvaart en langs koeien.
Honderden mensen deden het zondag weer in de Lek tussen Beusichem en Culemborg. Het evenement werd voor de 18e keer in 19 jaar gehouden. In 2001 ging het zwemmen niet door vanwege de MKZ-crisis.
Honderden zwemmers deden 's middags mee en langs de kant stonden weer veel toeschouwers. De zwemklassieker Beusichem - Culemborg, oftewel de Lektocht, is de enige zwemwedstrijd die in een rivier wordt gehouden waar ook de scheepvaart dus gewoon doorgaat en het startpunt niet gelijk is aan het finishpunt.

Beschermde status

Het unieke karakter van het zwemevenement leidde onder meer tot een beschermde status. Dit betekent dat er op deze dag in Nederland geen andere wedstrijden gehouden worden. De klassieker is dan ook de derde topwedstrijd op open water van Nederland achter het Open NK lange afstand en de NK marathon op het IJsselmeer.

Geschiedenis

Het eerste jaar mochten om veiligheidsredenen niet meer dan 20 deelnemers meedoen, tegenwoordig doen tegen de 300 deelnemers mee, 125 zwemmers doen mee aan de zes kilometer. In 2007 was de Lektocht de eerste rentreewedstrijd van olympische zwemster Edith van Dijk. In 2008 onderbrak ze haar hoogtestage om de Lektocht te kunnen zwemmen als voorbereiding op de Olympische Spelen. Deze editie wist ze ook op haar naam te schrijven. Maar ook olympisch kampioen Maarten van der Weijden heeft drie edities (2000-2004-2005) Lektocht gewonnen. Vorig jaar wonnen Sharon Rouwendaal en Marcel Schouten.

Winnaars

Dit jaar was de 17-jarige Pepijn Smits (PSV) de snelste bij de mannen. Leonie van Noort (WVZ) won bij de vrouwen.
Pepijn Smits

Leonie van Noort

Er deden ook recreanten mee