Nieuws

Betrapt! Zwijnen plunderen containers in Ermelo

ERMELO - De gemeente Ermelo zet camera's in om erachter te komen hoeveel zwijnen er zich in de bebouwde kom ophouden.
Ook zijn de looproutes van de dieren in kaart gebracht, zodat ze effectief kunnen worden verjaagd. De gemeente wordt al jaren overspoeld door zwijnen, maar de dieren vestigen zich nu ook in de bebouwde kom.  

Containerzwijnen

De slimme zwijnen worden ook wel containerzwijnen genoemd, omdat ze het gemunt hebben op afvalcontainers en kliko's. De dieren spitten voortuinen om en weten toch over wildroosters te komen. De gemeente heeft speciale verjaagteams opgezet die de zwijnen verdrijven met alarmpistolen en honden. Op die manier moeten de zwijnen weer schuw worden voor mensen.

Ook zwijnenprobleem in Epe

Eerder zorgden zwijnen al voor overlast in de bebouwde kom van Epe. Omdat de problemen daar niet opgelost werden door verjagen, kreeg de gemeente toestemming van de provincie om de dieren in de bebouwde af te schieten.

Wegrennen

Hondenbezitters staan regelmatig oog in oog met zwijnen. Nu veel zeugen biggen hebben, kunnen ze agressief zijn. Boswachter Henne de Ruiter:  'Het beste kun je dan veel lawaai maken en het op een rennen zetten. We hebben het meegemaakt dat een hond werd aangevallen en werd opengereten door de slagtanden.'