Nieuws

Zo keek Gelderland naar Nederland-ArgentiniÃ

ARNHEM - Het Nederlands elftal heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van het WK.
De ploeg met onder andere doelman Jasper Cillessen uit Groesbeek en de Achterhoekse spits Klaas-Jan Huntelaar verloor woensdagavond in Sao Paulo na strafschoppen met 2-4.
Zo keek u naar de wedstrijd.
Oranje verliest, Gelderland baalt
Argentijnen keken de wedstrijd samen met Oranjefans in Aalten

De hond van Jessica Geutjes vind het heel spannend

Niet alle viervoeters houden het zo lang vol
Verslaggever Maurits Straatman is niet de enige die de wedstrijd op de Korenmarkt in Arnhem volgt
Voetbal kijken met Aaltense Argentijnen pic.twitter.com/4JRxrYt0A8
— Melanie Lokate (@melanielokate)
Verslaggever Melanie Lokate volgt de wedstrijd in het hol van de leeuw.
Het elftal van Yolanda van Honk is er klaar voor
Ook de katten van Marije houden wel van een potje voetbal
Net als de familie Bevers uit Eibergen
Wesley Dirks voorspelt 6-1 voor Nederland
Ook Messi krijgt er vanavond mee te maken

Klaas Jan is er klaar voor

Angerloër Klaas Jan Huntelaar heeft er zin in, zo laat hij op Twitter weten.
— Klaas Jan Huntelaar (@KJ_Huntelaar)

Kinderen mogen later naar school

Op diverse basisscholen mogen kinderen later op school komen vanwege de halve finale van Oranje. Voorbeelden zijn basisschool Lindenhage in Zevenaar, Lokhorstschool in Deil, Joannesschool in Groessen en basisschool de Arabesk en de Julianaschool in Arnhem.

Kans op heftige buien tijdens de wedstrijd

MeteoGroup in Wageningen stelt dat de kans groot is dat er flinke buien vallen tijdens Nederland-Argentinië. Misschien maar beter binnen kijken dus.

5000 oranje poncho's

Op het Jansplein, waar zoals bij alle wedstrijden van Oranje een groot scherm staat, is men voorbereid op het slechte weer. 5000 oranje poncho's liggen klaar om de Oranjefans te beschermen tegen de regen.
Een wijkagent uit Culemborg waarschuwt mensen die de wedstrijd niet thuis gaan bekijken:
Vanavond kijken we allemaal naar Nederland Argentinië #nedarg Zorg voor een goed afgesloten woning en bewoonde indruk als u niet thuis bent
— Ruud Wammes (@Wijkagent_Ruud)

Op de Korenmarkt in Arnhem werd vanochtend al de drank ingeslagen voor vanavond.

De Gelderlander past zich aan

Dagblad De Gelderlander stapt voor één dag af van zijn editie-systeem om donderdagochtend de uitslag van Nederland - Argentinië te kunnen melden. De 14 edities worden samengevoegd tot vier clusters: Arnhem, Nijmegen, Achterhoek en Betuwe. Dat levert voldoende tijdwinst bij de drukpers op om zelfs in het geval van verlenging en strafschoppen de uitslag in het sportkatern te kunnen melden.
Het resultaat van de wedstrijd zal de voorpagina niet halen, want die moet juist eerder klaar zijn.

Ziekenhuis toont halve finale op groot scherm

Patiënten in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kunnen de voetbalwedstrijd van Oranje tegen Argentinië vanavond ook op een groot scherm volgen. In het auditorium is een scherm geplaatst, zodat patiënten de wedstrijd samen kunnen bekijken. Volgens een woordvoerder zit de Oranjesfeer er bij veel patiënten goed in. Infuuspalen en bedden zijn versierd met oranje slingers. Ook voor patiënten die gebonden zijn aan het bed, is een aantal plaatsen beschikbaar.

Kroegen Harderwijk langer open

In Harderwijk mogen de kroegen vanavond en zondag een uur langer open blijven vanwege het WK-voetbal. De burgemeester heeft de horeca een ontheffing verleend waardoor de cafés op die avonden niet om 1.00 uur, maar om 2.00 uur pas dicht hoeven. Het gaat volgens de gemeente om een 'glijdend sluitingsuur', dat betekent dat er tussen 1.00 en 2.00 uur geen mensen meer naar binnen mogen, maar wel naar buiten.

'Cillessen in de basis, Huntelaar niet'

Verslaggever Jan Sommerdijk verwacht een afwachtende wedstrijd van beide kanten. 'Argentinië is doodsbang voor Robben en Nederland is toch ook bang voor Messi. Het is maar de vraag wie van de 2 het beste in vorm is.' Sommerdijk verwacht dat Jasper Cillessen uit Groesbeek gewoon weer in de basis staat. Van Klaas Jan Huntelaar uit Angerlo denkt hij dat niet. 'Alleen als het minder goed gaat met Nederland komt hij erin. Als hij er niet inkomt, is dat een goed teken voor Oranje.'
Sportpsycholoog Rico Schuijers uit Oosterbeek noemt de vernedering van gastland Brazilië (7-1) door onze Oosterburen een 'performance collapse'. Zoiets treedt op wanneer het team tijdens een wedstrijd plotseling beduidend minder presteert, omdat bijvoorbeeld een spelbepalende speler geblesseerd uitvalt. Over Oranje zegt Schuijers: 'De ploeg moet zich concentreren op de halve finale tegen Argentinië en niet denken aan wat de Duiters hebben gedaan.'

Niet iedereen hoopt dat Oranje wint

Niet alle Nederlanders hopen dat Oranje wint. Gerrie Westerveld-Prinsen uit Aalten woonde van haar 3e tot haar 21e in Argentinië. Net als 3 broers van haar kwam ze terug naar de Achterhoek, maar hun hart klopt nog voor Argentinië. Ze hoopt dat de Argentijnen vanavond met 2-1 winnen.
Uiteraard is de wedstrijd van vanavond ook een geliefd onderwerp op de social media, met name met het oog op ons Nederlands-Argentijnse koningshuis. Enkele voorbeelden:
— Marc Blommers (@racoonblommers)

Sommige mensen kijken al vooruit, getuige deze kaart die we op de redactie ontvingen:
Wat denkt u dat het wordt?