Nieuws

Orgel uit Ede in Filipijnse megakerk

EDE - Een bijzondere opdracht voor Johannus Orgelbouw uit Ede.
Het bedrijf heeft de afgelopen zes weken een orgel gebouwd voor het grootste overdekte stadion ter wereld in Manilla, Filipijnen.
De Philippine Arena, zoals het gebouw heet, is een soort kerk waar 55.000 mensen hun geloof kunnen belijden. Eind deze maand bestaat de kerkelijke organisatie 100 jaar. Dat wordt groots gevierd met het nieuwe gebouw en het orgel. 

In plaats van 3 maanden 6 weken de tijd

De opdracht kwam voor het Edese bedrijf geheel onverwacht. 'Ik was voor een heel andere opdracht op de Filipijnen. Ineens vroegen ze me of we een orgel wilden bouwen, in zes weken tijd. We moesten even kijken of dat kon, want normaal gesproken doe je over de bouw van een simpel orgel drie maanden,' zegt directeur Marco van de Weerd. Uiteindelijk werd er in Ede hard gewerkt en is het orgel klaar. Volgende week gaan installateurs naar de Arena om het orgel te installeren.
Foto: Johannus Orgelbouw

200 luidsprekers

Het gaat om een digitaal orgel. 'We nemen pijporgels op en maken daar muziek van.' Dit orgel heeft ruim 200 luidsprekers. Komende week sluit het bedrijf de installatie aan. Op 27 juli is de inauguratie van de Arena met een eredienst. Dan zal het orgel voor het eerst te horen zijn.

Wereldwijd worden veel kerken gebouwd

Volgens directeur Marco van de Weerd worden er wereldwijd nog steeds heel veel kerken gebouwd. Vooral in China, Japan en Korea groeit het aantal geloofsgemeenschappen explosief. 'Dat betekent dat onze orgels wereldwijd afgezet kunnen worden.'