Nieuws

Enorme zorgen om waterbommen tijdens Vierdaagse

Enorme zorgen om waterbommen tijdens Vierdaagse
De Gelderse fractie van de Partij voor de Dieren is enorm bezorgd over het gebruik van waterbommen tijdens het vuurwerk van de Vierdaagse in Nijmegen.
ARNHEM/NIJMEGEN - De Gelderse fractie van de Partij voor de Dieren is enorm bezorgd over het gebruik van waterbommen tijdens het vuurwerk van de Vierdaagse in Nijmegen.
Onlangs gaf de provincie Gelderland toestemming voor het gebruik van de waterbommen vanaf een ponton in de Waal, maar de fractie heeft nu vragen gesteld aan het college en wil dat ze de toestemming voor het gebruik van de explosieven heroverweegt.

Directe dood

De Partij voor de Dieren maakt zich ernstig zorgen over het lot van vissen en andere dieren in de Waal wanneer de waterbommen tot ontploffing worden gebracht. Volgens deskundigen van de Universiteit Leiden kunnen werkzaamheden in het water binnen een straal van 50 meter een directe dood veroorzaken bij vissen, maar ook ernstige inwendige schade aan organen en gehoor tot meer dan één kilometer afstand.

Oog voor natuur

Statenlid Luuk van der Veer wil van het college weten op basis van welke gegevens men de conclusie heeft getrokken dat de waterbommen niet schadelijk zouden zijn voor vissen en andere dieren die in de Waal leven. De Partij voor de Dieren wil dat de provincie de toestemming voor het gebruik van de bommen heroverweegt. 'Deelnemers aan de Vierdaagse hebben juist oog voor natuur en milieu. We kunnen ons niet voorstellen dat ze het op prijs stellen wanneer de dieren in de Waal tijdens hun Vierdaagse-vuurwerk op explosieven getrakteerd worden', aldus Van der Veer.