Nieuws

Tbs-kliniek Oldenkotte bijna leeg: 130 medewerkers naar Transfore

REKKEN - In de tbs-kliniek Oldenkotte in het Achterhoekse Rekken zijn nog 16 tbs-patiënten.
Zij verhuizen na de zomer naar andere klinieken in Nederland. Oldenkotte sluit vanwege rijksbezuinigingen. Voorheen werden er zo'n honderd mensen behandeld.
Van de 300 medewerkers krijgen 130 een nieuwe baan bij Transfore, een nieuw opgerichte stichting van de GGZ-instelling Dimence. De stichting gaat onder meer een Forensisch Psychiatrische Kliniek opzetten en op diverse plaatsen komen er projecten voor beschermd wonen. Zowel sociotherapeuten als mensen van de technische dienst kunnen daar vanaf 1 januari aan de slag. 

Ontslag

Een grote groep medewerkers heeft gebruik gemaakt van het sociaal plan. Een deel daarvan is inmiddels weer tijdelijk aan het werk. Nu nog zijn 16 mensen boventallig. Voor hen zal ontslag worden aangevraagd.
Het is nog onduidelijk of het pas gerenoveerde gebouw een nieuwe invulling krijgt. Vooralsnog blijft het onderhoud in handen van Oldenkotte.
Vorig jaar maart kreeg Oldenkotte van staatssecretaris Teeven de mededeling dat de tbs-kliniek dicht moest. Een ramp voor Oost-Nederland waar de werkgelegenheid al langer onder druk staat.

Frustratie

Tweede Kamerlid Arie Slob wist in het herfstakkoord te bewerkstelligen dat de tbs-kliniek in Balkbrug open blijft. Dit tot grote frustratie van de medewerkers van Oldenkotte, omdat de kliniek in Balkbrug overeind wordt gehouden met argumenten die ook voor Oldenkotte zouden gelden.
Maar er kwam dus wel een doekje voor het bloeden. Geld dat anders zou worden gespendeerd aan sociale plannen wordt nu geïnvesteerd in de projecten die Transfore gaat opzetten.  
Oldenkotte bestaat 85 jaar. Officieel valt het doek voor de kliniek op 1 januari 2015, maar in september staat het pand leeg.