Nieuws
Vaak wantrouwen tussen politie en gemeentelijk handhavers

NIJMEGEN - De samenwerking tussen de politie enerzijds en gemeentelijk handhavers en toezichthouders anderzijds, verloopt vaak moeizaam.
Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Melkertbanen
Gemeentelijke handhavers zijn de laatste jaren steeds zichtbaarder in het straatbeeld. Volgens de onderzoekers hebben de handhavers hun oorspronkelijke 'Melkertverleden' (project voor langdurig werklozen) achter zich gelaten. Ze hebben zich ontwikkeld tot professionele krachten, met een keur van werkzaamheden: van het uitdelen van parkeerbonnen tot handhaving in uitgaansgebieden. Het beeld dat het een soort verkapte politieagenten zijn met steeds grotere gewelds- en opsporingsbevoegdheden, klopt volgens de onderzoekers niet. Wel zien zij sterk uiteenlopende werkzaamheden in de verschillende steden (er zijn er voor dit onderzoek zes onderzocht, waaronder Nijmegen): soms zijn het servicemedewerkers, in andere gevallen komt hun werk wel in de buurt van politietaken.
Wantrouwen
De onderzoekers signaleren wel dat de samenwerking tussen politie en handhavers vaak moeizaam is. Het ideale plaatje is dat ze elkaar ondersteunen en helpen waar nodig, maar daarvan is vaak geen sprake: afzijdigheid en onderling wantrouwen komen vaak voor. Nu is het zo dat de handhavers onder toezicht staan van de politie en ook in de bureaus gehuisvest zijn, maar dit is volgens alle partijen niet handig. De onderzoekers adviseren de handhavers niet meer onder regie van de politie laten opereren.