Nieuws

Nijmegen: kritisch rapport over aquaduct is onzin

Nijmegen: kritisch rapport over aquaduct is onzin
De gemeenteraad van Nijmegen legt een rapport van de gemeentelijke Rekenkamer over het Romeinse aquaduct naast zich neer.
NIJMEGEN - De gemeenteraad van Nijmegen legt een rapport van de gemeentelijke Rekenkamer over het Romeinse aquaduct naast zich neer.
Volgens de raad deugt het rapport niet.
Nijmegen en Groesbeek timmeren flink aan de weg met het aquaduct. Zo zijn er folders, een site, borden, uitkijkpunten, een gps-wandeling (kosten: 4 ton), interactieve zuilen en een kunstwerk. Er zijn door beide gemeenten en de provincie miljoenen euro's voor uitgetrokken. Het aquaduct zou zijn aangelegd voor het tiende legioen dat zijn thuisbasis had op legerplaats Hunerberg. De soldaten hadden 1 tot 4 miljoen liter water per dag nodig om onder meer te drinken, te koken en te badderen.
Maar de Nijmeegse Rekenkamer concludeert dat het lang niet vaststaat dat het Romeinse aquaduct er heeft gelegen. De Rekenkamer raadt de gemeente daarom 'met klem aan om in haar beleid en uitingen hierin voorlopig de nodige terughoudendheid te betrachten'. De Rekenkamer voegt eraan toe: 'De geloofwaardigheid van het Romeinse 'verhaal' in Nijmegen niet worden geschaad.'
Wethouder Ben van Hees sprak woensdagavond met de gemeenteraad over het rapport. De raad vindt dat de Rekenkamer geen goed onderzoek heeft gepleegd en dat de deskundigen binnen de gemeente ten onrechte niets is gevraagd. De Rekenkamer zei maandag dat alle beschikbare documenten bij het hoofd Archeologie zijn opgevraagd.