Nieuws

WK-spray nieuw? 10 jaar geleden deden ze het al in Terborg

WK-spray nieuw? 10 jaar geleden deden ze het al in Terborg
Veel mensen werden aan het begin van het WK voetbal in Brazilië verrast door die witte streep, die de scheidsrechters gebruiken als er bijvoorbeeld een muurtje moet worden gemaakt.
TERBORG - Veel mensen werden aan het begin van het WK voetbal in Brazilië verrast door die witte streep, die de scheidsrechters gebruiken als er bijvoorbeeld een muurtje moet worden gemaakt.
Een nieuw snufje, zo werd verteld, maar het blijkt eigenlijk al heel oud.
De spray werd jaren geleden al gebruikt tijdens het internationaal voetbaltoernooi in Terborg in de Achterhoek, al in 2004. 

Spray in 2003 gezien in Brazilië

'We hebben al sinds 1999 Braziliaanse deelnemers', vertelt vice-voorzitter Rob Gudden van het Terborg Toernooi. 'In 2003 ging ik daarom 14 dagen naar Brazilië. Heb daar wat wedstrijden gezien. En daar zag ik een scheidsrechter gebruik maken van de Spuni Spray. En die wilde ik ook wel gebruiken in de 25e editie van ons toernooi in Terborg.'

Björn Kuipers niet enthousiast

Niet iedereen was even enthousiast. 'Het publiek vond het heel erg leuk. De scheidsrechters, dat varieerde. Bas Nijhuis vond het ook heel erg leuk. Maar Björn Kuipers zei 'ik kan wel zonder, ik heb zoveel natuurlijk overwicht'. Hij was zijn tijd ver vooruit, want wie weet fluit hij de WK-finale', lacht Gudden.

Niet op grote schaal

Gudden verwacht niet dat de spray na het WK op grote schaal gebruikt gaat worden. 'Misschien in de Champions League, eredivisie, Bundesliga en dergelijke. Lager niet. Daarvoor is het te duur. Je betaalt 10 dollar (ruim 7,30 euro, red.) voor een bus en je hebt er wel een per wedstrijd nodig.'
Foto: screenshot NOS