Nieuws

Manifestatie voor eerlijk kinderpardon

DEN HAAG - Zo'n 150 mensen waren woensdagmiddag in Den Haag bijeen voor een betoging voor een 'eerlijk kinderpardon'.
Aan Kamerleden werd een petitie met ruim 20.000 handtekeningen aangeboden voor een ruimere regeling.
Ook vanuit Gelderland reisden mensen af naar Den Haag. Zo nemen Wageningers het op voor de 11-jarige Tri Pham voor wie uitzetting naar Vietnam dreigt. De jongen komt niet in aanmerking voor het kinderpardon, omdat hij niet altijd in beeld was bij het Rijk.
Tri Pham (rechts) poseert met leeftijdsgenootjes.

Regels kinderpardon

Om in aanmerking te komen voor het kinderpardon moet je vóór je 18e jaar minstens 5 jaar in Nederland hebben gewoond. Daarnaast mag je niet langer dan 3 maanden uit het zicht van de Rijksoverheid zijn geweest. Tri voldeed aan deze laatste regel niet, maar hij is net als veel afgewezen kinderen wel altijd in beeld geweest bij de gemeente. De Kinderombudsman en zo'n 300 burgemeesters vinden dan ook dat als kinderen bekend zijn geweest bij de gemeente dat het kinderpardon dan ook voor hen zou moeten gelden.

PvdA laat regels overeind

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zei dat zijn fractie niet van plan is om zich sterk te maken voor andere regels voor het kinderpardon. Een groot deel van de oppositie dringt daarop aan, maar de PvdA voelt zich gebonden aan afspraken met coalitiepartner VVD.
'Een coalitie doe je niet alleen', zei Recourt, die niet echt hartelijk werd ontvangen door het publiek. Hij wijst erop dat de staatssecretaris goed moet kijken naar de grensgevallen.
Gelderland telt zeker 11 gezinnen die in afwachting zijn van het kinderpardon. Een overzicht.