Nieuws

Zeven Gelderse burgemeesters sturen 'pardonbrief' aan Teeven

Zeven Gelderse burgemeesters sturen 'pardonbrief' aan Teeven
Zeven Gelderse burgemeesters hebben een brief gestuurd naar staatssecretaris Teeven om aandacht te vragen voor de situatie van Gelderse gezinnen die in afwachting zijn van het kinderpardon.
ARNHEM - Zeven Gelderse burgemeesters hebben een brief gestuurd naar staatssecretaris Teeven om aandacht te vragen voor de situatie van Gelderse gezinnen die in afwachting zijn van het kinderpardon.
Teeven is niet van plan om de regels rondom het kinderpardon te veranderen, maar heeft aangegeven dat hij schrijnende gevallen nog wel wil beoordelen. Hiervoor heeft hij een oproep gedaan aan burgemeesters om met nieuwe informatie te komen. Vandaag is de laatste dag de brieven gestuurd kunnen worden naar de staatssecretaris.

Brieven

Gelderland telt tenminste 11 gezinnen die in afwachting zijn van het kinderpardon. De burgemeesters van Wageningen, Nijmegen, Wijchen, Elburg en Rheden hebben voor gezinnen uit hun gemeente een brief geschreven. Apeldoorn heeft voor twee gezinnen een brief geschreven en Arnhem heeft drie brieven de deur uit gedaan. De burgemeester van Zutphen wil de beroepsprocedure van het Zutphense gezin nog even afwachten. 'Op het moment dat het beroep negatief uitpakt voor de familie, wordt alsnog afgewogen of het college een beroep doet op de speciale bevoegdheid van de staatssecretaris, die het gezin daardoor toch kan laten blijven', aldus de gemeente Zutphen.

Onder toezicht van gemeente

In totaal ondertekenden eerder driekwart van de Gelderse burgemeesters de burgemeestersoproep voor een Eerlijk Kinderpardon. Hiervoor werd onder andere aandacht gevraagd voor de regel dat kinderen altijd in zicht moeten zijn geweest door de Rijksoverheid. Kinderen die in een bepaalde periode alleen bekend zijn geweest bij de gemeente zouden niet voor het kinderpardon in aanmerking komen.

Actie

Aanstaande dinsdag zal de 11-jarige Tri uit Wageningen aandacht vragen voor zijn situatie. Hij woont sinds zijn geboorte in Nederland en dreigt uitgezet te worden. Hij trapt dinsdag de estafetteloop af die 15 lopers gaan afleggen richting Den Haag. Daar vindt woensdag een landelijke manifestatie plaats om aandacht te vragen voor het kinderpardon.