Nieuws

Prijs voor gebouw dat er niet komt

Prijs voor gebouw dat er niet komt
Het Amsterdamse bureau NL Architects heeft het beste ontwerp gemaakt voor het kunstencluster ArtA in Arnhem, een gebouw dat er niet komt.
ARNHEM - Het Amsterdamse bureau NL Architects heeft het beste ontwerp gemaakt voor het kunstencluster ArtA in Arnhem, een gebouw dat er niet komt.
De jury maakte een keuze uit 4 ontwerpen die waren ingestuurd.
Het Museum voor Moderne Kunst en het Focus Filmtheater zouden in het gebouw bij de Rijnkade komen, maar dat gaat niet door. Op de dag dat de architectenbureaus werden geselecteerd om hun ontwerp verder uit te werken, bleek dat D66 er niets meer in ziet. Dat geldt ook voor de SP. Daarmee was er geen meerderheid meer voor het gebouw dat 32 miljoen euro zou kosten. Het nieuwe college van Arnhem zette later definitief een streep door het plan.

Eeuwig zonde

Kamiel Klaasse van NL Architects noemt het 'eeuwig zonde' dat het gebouw er niet komt. 'Het is een rare toestand. Het is heel jammer, voor ons en voor Arnhem. Het was een geweldige kans. Het zou het broertje van het Rozet worden.'
Het bureau krijgt een schadevergoeding, maar die staat volgens Klaasse niet in verhouding tot de tijd die de medewerkers erin hebben gestoken. 'Want dan heb je het over vele duizenden euro's.'

Jury lovend over winnend ontwerp

De jury is in het 24 pagina's tellende juryrapport lovend over het winnende ontwerp. 'De jury is ervan overtuigd dat de aanpak en de mentaliteit van de ontwerpers kan leiden tot een hedendaags cultuurgebouw dat de hoge verwachtingen waarmaakt.' Volgens de jury wint het Rijnbooggebied door het ontwerp van NL Architects aan uitstraling.
'De jury ziet in het Amsterdamse bureau de perfecte partner in een situatie waarin de precieze contouren van een nieuw gebouw nog moeten worden vastgesteld', zijn de laatste woorden in het juryrapport.
De andere ontwerpen:
(Architectuurstudio HH/SO-IL/ABT)

(Kengo Kuma & Associates)

(BIG/Allard Architecture)