Nieuws

1800 km te paard, het is Noud Dirks weer gelukt

1800 km te paard, het is Noud Dirks weer gelukt
Het is Maldenaar Noud Dirks gelukt.
EL ROCIO - Het is Maldenaar Noud Dirks gelukt.
De tocht van 1800 kilometer te paard van Parijs naar El Rocio bij Sevilla zit erop.
Dirks (63) vertrok eind maart, met een team ruiters en amazones, vanuit Parijs met zijn paarden Jan en Karel. Aan de reis is een goed doel gekoppeld: het Oncologie Fonds van het UMC St Radboud in Nijmegen. Dirks haalde ruim 10.000 euro op. 'En er zijn nog wat stortingen onderweg', laat Dirks vrijdagmiddag via de telefoon weten, te midden van een groep zigeuners.

'We worden op handen gedragen'

'Er wordt gedanst en muziek gemaakt. Mensen lopen hier in prachtige kledij rond. Wij mogen daar in ons cowboypakje tussen lopen, met onze rare paarden. Rare paarden, want alle paarden hier zijn bruin of wit. Die van ons zijn bont. We hebben veel bekijks. Iedereen vindt het prachtig. Zeker als je zegt dat je helemaal uit Parijs bent komen lopen. Je wordt op handen gedragen. Echt geweldig', aldus een dolenthousiaste Dirks.
De paarden hebben de tocht zonder al te veel problemen volbracht. 'Uitstekende conditie. Ze staan er goed bij. We hebben weer ontzettende mazzel gehad', zegt Dirks.

Maria-verering

Er was Dirks veel aan gelegen om voor Pinksteren in El Rocio aan te komen. 'Daar is een Maria-verering. Een feest van 4 dagen waar zigeuners uit heel Spanje naartoe komen, veelal met paard en wagen. Het leek me een hele belevenis om daar een keer bij te zijn.

Niet de eerste keer

In 2012 volbracht Dirks een soortgelijk huzarenstukje. Toen was hij 5 maanden onderweg naar Istanbul. Ook toen haalde hij geld op voor het Oncologie Fonds. Wat heeft Dirks daarmee? 'Zij houden zich bezig met kankerpreventie. Ze zeggen dat 30 à 40 procent van de kankers voorkomen kan worden, mits men zelf weet welke maatregelen er te nemen zijn. Daar steken ze heel veel tijd, energie en aandacht in. Ik vind het een heel mooi doel om daar geld voor bij elkaar te sprokkelen.' 
Foto opwegnaarsevilla.nl