Nieuws

Meer chlamydia en gonorroe in Oost-Nederland

Meer chlamydia en gonorroe in Oost-Nederland
Het aantal soa's geconstateerd in Oost-Nederland ligt hoger dan het landelijke aantal.
ARNHEM - Het aantal soa's geconstateerd in Oost-Nederland ligt hoger dan het landelijke aantal.
In Oost-Nederland werd bij 16,3 procent van de consulten een seksueel overdraagbare aandoening ontdekt, tegenover 14,7 procent landelijk. Dat blijkt uit cijfers van de GGD.
Het hoge aantal soa's in Oost-Nederland kan gedeeltelijk verklaard worden door het hogere aantal metingen: in Oost-Nederland weten veel mensen de weg naar de GGD te vinden. Het aantal uitgevoerde consulten is gestegen van 19 procent in 2012 naar 21,3 procent in 2013. Landelijk ligt dit percentage op 10 procent. Daarnaast heeft de GGD met speciale spreekuren specifieke risicogroepen benaderd.
De meest gevonden soa is chlamydia (13,3%) gevolgd door gonorroe (4%).
De GGD ziet steeds vaker soa's bij jongeren tussen de 15 en 20 jaar. Voor jongeren to 25 jaar is het Sense-spreekuur in het leven geroepen waar zij naast een soa-consult informatie kunnen krijgen over soa's en seksualiteit. 
Op dit moment is een soa-test gratis voor jongeren tot 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen, prostituees, mensen met een partner uit een risicogroep, mensen die uit een gebied komen waar veel hiv of andere soa's voorkomen en mensen die gewaarschuwd zijn door hun partner over een soa. Vanaf 2015 verandert deze regeling en komen minder mensen in aanmerking voor zo'n gratis test.