Nieuws

'Elf minuten later is best lang bij gifwolk? WÃl doof van sirenes'

'Elf minuten later is best lang bij gifwolk? WÃl doof van sirenes'
'Elf minuten later is best lang bij gifwolk? Wél doof van sirenes.' Dit is één van de reacties die Omroep Gelderland op Twitter binnenkreeg over de proef van NL-Alert.
ARNHEM - 'Elf minuten later is best lang bij gifwolk? Wél doof van sirenes.' Dit is één van de reacties die Omroep Gelderland op Twitter binnenkreeg over de proef van NL-Alert.
Het alarmsysteem voor grote noodtoestanden werd maandag om precies 12.00 uur voor de derde keer getest.
Dus werden veel mensen naast de maandelijkse sirenetest opgeschrikt door een testberichtje op hun mobieltje. Alle telefoons die daarvoor geschikt zijn en goed zijn ingesteld, zouden het landelijke controlebericht moeten hebben ontvangen.

Klachten op Social Media

In veel gevallen ging het goed. Toch lieten mensen via Twitter aan Omroep Gelderland weten dat zij geen bericht hadden ontvangen of soms pas 11 minuten later.
"@OmroepGLD Yep om 12:11 uur. Elf minuten later is best lang bij gifwolk? Wél doof van sirenes ;-) #NLAlert pic.twitter.com/EFEHZpuwV1
— Paul Janssen (@incoropaul)
@OmroepGLD nee niet ontvangen, wel ingesteld. #Vodafone #samsung #zutphen
— Margreet Bossenbroek (@mbossenbroek35)
Als u geen bericht heeft ontvangen dan zou het kunnen zijn dat u uw toestel nog niet heeft ingesteld. Hier kunt u zien hoe dit moet. Het kan ook zijn dat uw toestel nog niet geschikt is om berichten van NL-Alert te ontvangen.
Daarnaast sturen providers het bericht alleen via hun 2G- en 3G-netwerk. Dat betekent dat gebruikers van het nieuwe 4G-netwerk nu nog buiten de boot vallen.
Het versturen van het testbericht van NL-Alert is 'over het algemeen goed verlopen', zo is de indruk van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is niet zeker dat alles vlekkeloos is verlopen, maar over de hele linie kan het ministerie tevreden zijn.
@OmroepGLD Yeps! Precies om 12:00 uur!
— Hanneke (@hankarman)
@OmroepGLD nee niet ontvangen
— V v.d. Klooster (@JustmeVDKB)
Hoe succesvol de test was en of er inderdaad plaatselijke problemen waren, moet over enkele weken blijken. Dan is een onderzoek naar de test afgerond en is ook precies duidelijk hoeveel mensen het bericht hebben ontvangen.