Nieuws

Cameratoezicht: openbare orde belangrijker dan privacy

ARNHEM - De inwoners van Gelderland kijken positief aan tegen gemeentelijk cameratoezicht.
Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland in samenwerking met EenVandaag.
Bij cameratoezicht is mogelijke schending van de privacy een heet hangijzer, maar dat geldt niet voor de meeste Gelderlanders. Voor driekwart weegt handhaven van de openbare orde zwaarder dan de privacy. 81 procent vindt het een goede zaak dat gemeentes camera's mogen ophangen.

Vernielingen en geweld

De Gelderse gemeenten zetten cameratoezicht in na onder meer overlast van groepen jongeren, vernielingen en geweld in het uitgaansleven. Een gemeente mag cameratoezicht houden als dat voor het handhaven van de openbare orde noodzakelijk is. 

Meer mogelijkheden

Binnenkort worden de mogelijkheden verruimd. In april nam de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan, waardoor burgemeesters niet alleen vaste, maar ook verplaatsbare camera's kunnen inzetten. Dit wetsvoorstel kan ook rekenen op ruime steun van de Gelderlanders: 79 procent vindt het toestaan van verplaatsbare camera's in de openbare ruimte een goed plan.

Steeds meer camera's

Er zijn steeds meer Gelderse gemeenten die camera's inzetten. Ede en Arnhem behoorden ruim 14 jaar geleden tot de eerste Nederlandse gemeenten die het deden. Inmiddels is er in zeker 13 van de 56 gemeenten in Gelderland cameratoezicht. Niet alleen in steden, maar ook in kleinere plaatsen als Geldermalsen, Zaltbommel en Nijkerk.