Nieuws

Romeins verleden centraal in Nijmegen

Romeins verleden centraal in Nijmegen
Wie in Nijmegen en omgeving over straat loopt, ziet steeds meer van het Romeinse verleden.
NIJMEGEN - Wie in Nijmegen en omgeving over straat loopt, ziet steeds meer van het Romeinse verleden.
Niet alleen gemeenten, maar ook bewoners zijn actief om de unieke geschiedenis in het straatbeeld te laten zien. Het Romeinse aquaduct is daar een goed voorbeeld van. De 5 kilometer lange constructie is 2000 jaar oud en zorgde voor drinkwater in een legerkamp. De Romeinen groeven greppels en legden dijken aan om het water vanuit Berg en Dal te leiden naar de Hunerberg in Nijmegen-Oost.

Romeins kunstwerk

Deze plekken zijn nog zichtbaar en door de gemeenten Groesbeek en Nijmegen voorzien van informatieborden. Inwoners van de wijk Nijmegen-Oost willen op de rotonde van de Broerdijk een monument aanleggen, zodat voorbijgangers gewezen worden op het Romeinse verleden. Het kunstwerk bestaat uit een cirkel van Romeinse letters in de vorm van een aquaduct (zie foto).

Mysterieuze dijk

Lange tijd was onbekend waar de Broerdijk voor diende. Historici en archeologen vonden uit dat de verhoging in het landschap is aangelegd om er drinkwater overheen te leiden. De rotonde in de Broerdijk ligt lager, zodat het vermoeden bestaat dat de Romeinen op die plek een meterslange houten brug hebben aangelegd. Een stenen aquaduct heeft Nijmegen nooit gehad, omdat dat te duur was.
Komend weekend vindt in Nijmegen een groot festival over de Romeinse tijd plaats.