Nieuws

Kamervragen over drugs in riool Nijkerk

NIJKERK - De ChristenUnie en het CDA gaan Kamervragen stellen over het onderzoek naar drugs in het rioolwater van onder andere Nijkerk.
Dat zei Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in het programma Reporter Radio van de KRO-NCRV.
Segers is geschrokken van de resultaten en pleit ervoor om in alle steden het rioolwater te laten onderzoeken om zo een beter beeld te krijgen van drugsgebruik in Nederland. 'Dit soort onderzoeken zijn niet heel duur en bieden in combinatie met de standaard GGD-enquêtes een goed beeld van drugsgebruik.'

Nijkerk en andere steden

De bal kwam aan het rollen toen een groep 'moedige moeders' in Nijkerk in 2013 zelf een onderzoek in gang zette naar drugsresten in het rioolwater. Daaruit bleek het gebruik van speed hoger te zijn dan in Amsterdam en Utrecht.
Dinsdag worden de resultaten bekend van vergelijkbare onderzoeken op verschillende plaatsen in Europa. Volgens Segers is er daarmee vergelijkingsmateriaal om te zien hoeveel drugs in Nederland wordt gebruikt.

Onderzoekers zijn kritisch over methode

Onderzoekers zijn kritisch over rioolwateronderzoek omdat niet gezegd kan worden door wie de drugs worden gebruikt. Ook is niet te zeggen hoe de drugs in het water zijn beland. Dat kan zijn omdat drugsresten via urine in het water terechtkomen, maar er kunnen ook ongebruikte drugs in het riool worden gedumpt.

Aanvullende methode

De GGD vraagt in enquêtes inwoners naar drugsgebruik, maar is voor de resultaten afhankelijk van de eerlijkheid van respondenten. Onderzoeker Alexander van Nuijs van de Universiteit Antwerpen pleit ervoor om rioolwateronderzoek als aanvullende methode te gebruiken om zo een beter beeld te krijgen van drugsgebruik.