Nieuws

Hangjongeren aangepakt door leeftijdsgenoten in Arnhem

ARNHEM - Ze drinken en blowen vaak in een groepje op straat.
Hangjongeren zorgen in veel gemeenten voor overlast. In Arnhem lossen ze dat op een slimme manier op. De hangjongeren worden daar aangesproken door jongens en meiden die vroeger zelf ook op straat hingen.
De Jongeren Toezicht Teams lopen op donderdag en zaterdag door de binnenstad van Arnhem. 'Een deel van de jonge toezichthouders heeft extra begeleiding nodig. Zij worden gekoppeld aan iemand waar het goed mee gaat,' legt oprichter Mohammed Zahti uit. Volgens hem leggen leeftijdsgenoten makkelijker contact met overlastgevende hangjongeren.
Een van de jonge toezichthouders is Jurry. Hij hing vroeger zelf ook op straat. 'Daar heb ik nu geen behoefte meer aan. Dit heeft mijn leven echt veranderd.' Als Jurry een groepje jongens tegenkomt, maakt hij een praatje met ze. De hangjongeren druipen uiteindelijk af. 'We benaderen ze op een positieve manier,' legt Jurry uit. Hij geeft nu het goede voorbeeld aan de jongens waar hij vroeger zelf zo op leek. 'Als ze zien wat ik nu doe, krijgen ze zelfvertrouwen.'