Nieuws

Koken op de camping levensgevaarlijk

ARNHEM - Kokkerellen op een gaspitje naast de tent kan voor onveilige situaties zorgen.
De Voedsel en Warenautoriteit testte 27 koffergastoestellen, 80 procent van de modellen die in Nederland te koop zijn. Geen enkele van die geteste modellen bleek veilig genoeg om op te koken. Hoe gevaarlijk het precies is, laat de NVWA zien in dit filmpje:
Naast ontploffen kan bij zulke toestellen ook gemakkelijk het gasflesje gaan lekken. Dat komt doordat het gasflesje tijdens het koken warmer dan 70 graden Celsius kan worden. De fabrikanten van deze toestellen moeten ze per direct uit de winkel halen.
Niet alle modellen zijn getest. In theorie zou het kunnen dat één van de modellen die niet getest is wel veilig is. Zolang geen enkele fabrikant de veiligheid kan garanderen, raadt de NVWA consumenten in de tussentijd af te koken op koffergastoestellen. 
Bij restaurant T-Rex in Putten deed zich in oktober 2010 al een explosie voor door zo'n gastoestel. Tien gasten liepen eerste- en tweedegraads brandwonden aan handen en gezicht op. Dat was een van de aanleidingen om een onderzoek te starten. Volgens de restauranteigenaar had dit onderzoek echter geen prioriteit, zodat nu pas de resultaten bekend zijn.
Vrijetijdswinkel Obelink in Winterswijk verkoopt een model koffergastoestel. De winkel heeft dit model vanmorgen uit de schappen gehaald. Volgens de winkel worden zulk soort gaspitjes niet vaak verkocht. ANWB verkocht hetzelfde model als Obelink. ANWB haalt het uit de schappen en verwijdert het daarnaast van de webwinkel. Ook Action verkocht een type koffergastoestel. De winkel kreeg 17 klachten over dit toestel. De gaspitjes worden nu uit alle filialen verwijderd.