Nieuws

PvdA stapt uit collegeonderhandelingen Zutphen

PvdA stapt uit collegeonderhandelingen Zutphen
De PvdA in Zutphen is uit de onderhandelingen voor een nieuw college gestapt.
ZUTPHEN - De PvdA in Zutphen is uit de onderhandelingen voor een nieuw college gestapt.
De partij heeft geen vertrouwen in een combinatie met Burgerbelang Zutphen Warnsveld, SP, CDA en ChristenUnie. Zutphen is de enige gemeente in Gelderland waar 2 maanden na de verkiezingen nog geen zicht is op een nieuw college.
Volgens de PvdA is er in Zutphen behoefte aan politieke stabiliteit, maar de partij betwijfelt of de 5 partijen die aan tafel zaten daar samen voor kunnen zorgen. 

'Gespannen verhoudingen'

Hoewel de PvdA de gesprekken 'zeer bijzonder en waardevol' noemt, stelt de partij ook vast dat de verhoudingen gespannen zijn. 'Dieptepunt was de besluitvorming rondom de kerntakendiscussie in mei 2011, het proces rondom de besluitvorming over het Broederenklooster en ook na de verkiezingen is het niet beter geworden.'
Formateur André Oldenkamp sprak afgelopen vrijdag nog de verwachting uit dat het nieuwe college in de tweede week van juni gepresenteerd wordt. Een coalitieakkoord komt er dan niet, zei hij. Er komt alleen een plan met uitgangspunten voor de komende jaren, waarbij de raad nog kan meepraten.
De SP wil nu zonder de PvdA doorgaan met de gesprekken. Volgens de SP is het zonde is om het gedane werk weg te gooien. SP-onderhandelaar Engbert Gründemann: “We zijn optimistisch en vol vertrouwen dat het mogelijk moet zijn om zonder al te veel vertraging een vervolgtraject te beginnen samen met onze collega-partijen in de raad, op basis van het conceptakkoord dat al nagenoeg op poten stond.”

Verkiezingsuitslag

De PvdA verloor bij de verkiezingen 3 van de 6 zetels. Burgerbelang Zutphen Warnsveld en de SP kwamen als winnaars uit de bus. Beide partijen gingen van 2 naar 5 zetels.