Nieuws

Einde Edo Ophof bij NEC lijkt nabij

Einde Edo Ophof bij NEC lijkt nabij
Edo Ophof lijkt het belangrijkste slachtoffer in de top van NEC als gevolg van de degradatie.
NIJMEGEN - Edo Ophof lijkt het belangrijkste slachtoffer in de top van NEC als gevolg van de degradatie.
Het hoofd van de technisch directeur ligt al weken onder het hakblok. Ophof zit zwaar aangeslagen thuis en heeft zich ziek gemeld. Zijn positie is nagenoeg onhoudbaar geworden, nu ook veel fans zijn vertrek eisen. Woensdagavond bespreken investeerders en bestuurders de conclusies van een naar verluidt keiharde evaluatie. Ook trainer Anton Janssen moet volgens bronnen binnen NEC het veld ruimen als hoofdtrainer.

Zwaar aangerekend

Ophof wordt de ronduit teleurstellende resultaten van het afgelopen seizoen zwaar aangerekend, omdat zijn aankopen nauwelijks succesvol waren. Ook de aanstelling van trainer Janssen bleek na het vroege ontslag van Alex Pastoor geen verbetering. Toen Ophof begin oktober de weggestuurde Carlos Aalbers opvolgde als technisch directeur, genoot de oud-speler nog alle steun binnen de Raad van Commissarissen. Ook machtige investeerders, onder wie Marcel Boekhoorn, spraken hun vertrouwen uit.

Leiden door realiteit

Boekhoorn heeft dat vertrouwen inmiddels per sms keihard opgezegd in Ophof. Dat lekte zondag uit via de NOS. 'Schandalig. Ik weet niet wat ze beogen hiermee', zegt erevoorzitter Hans van Delft. Het voormalige boegbeeld van NEC is tegenwoordig voorzitter van de Stichting Administratie Kantoor (STAK), die de aandelen van NEC beheert. Van Delft noemde Ophof afgelopen zomer nog de 'ideale man voor de lange termijn'. Negen maanden later lijkt ook Van Delft echter van mening veranderd. 'Sommige dingen gaan tegen mijn eigen visie in. Dit is een rottijd, maar ik laat mij wel leiden door de realiteit. Het is verschrikkelijk dat Edo is uitgeschakeld nu. Ik zie hem voorlopig ook niet terugkomen. Maar op dit moment kan ik geen informatie geven. We zijn met een kleine groep mensen stug bezig om de boel op de rit te krijgen. Daar zijn we dag en nacht mee bezig.' 

In de rug aangevallen

De uitkomsten van de grondige evaluatie zijn inmiddels wel bekend. Woensdagavond worden de conclusies getoetst tijdens een vergadering waarbij investeerders, bestuurders en ook directeur Bart van Ingen aanwezig is. Het is nagenoeg zeker dat Van Ingen de pijnlijke degradatie overleeft en mag aanblijven. Ophof lijkt wel te moeten wijken. De relatie tussen de twee directeuren is ronduit slecht. Het is een publiek geheim dat Ophof zich in de rug voelt aangevallen door Van Ingen, die zich allesbehalve achter zijn collega schaarde. 'Je moet wel duidelijk een onderscheid maken tussen technische zaken en algemene zaken', sprak Van Ingen toen de NEC-directie kort na de degradatie een toelichting gaf.

Geen druk door media

Ongeveer 15 werknemers van NEC raken hun baan kwijt. Dat is de helft van het personeelsbestand op kantoor. De meeste slachtoffers vallen bij de administratie. Ook trouwe clubmensen als teammanager Spaan en materiaalman Janssen moeten vertrekken. 'Soms lekt er wel eens iets uit', zegt RvC-voorzitter Ton van Galen. 'Het zij zo. Wij gaan zorgvuldig te werk en laten ons geen enkele druk opleggen door de media.'