Nieuws
Alle scholen Groesbeek krijgen klaproosdoos

GROESBEEK - Alle scholen in Groesbeek krijgen vandaag een klaproosdoos.
De bedoeling is dat de scholen het klaprooszaad uitzaaien op verschillende akkerranden. Die moeten dan in bloei staan tijdens de Vierdaagse. Op die manier laat Groesbeek zien dat ze haar bevrijders niet vergeten is.
De klaproos is niet alleen het symbool van de bevrijding in Groesbeek. Ook de Britse Gemenebest landen gebruiken de bloem als teken van herinnering aan de gevallen soldaten. In eerste instantie was dat alleen voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog maar tegenwoordig worden ook gevallen soldaten uit latere oorlogen en conflicten hiermee herdacht.
Bijzonder
2014 is een bijzonder jaar: 100 jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog, 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog en 70 jaar geleden werd een gedeelte van Nederland, waaronder Groesbeek, bevrijd van de bezetters. Burgemeester Keereweer van Groesbeek geeft vanmiddag samen met het Royal Canadian Legion, het Royal British Legion en alle Groesbeekse basisscholen het startsein. Dat gebeurt door het inzaaien van één van de eerste akkerranden van Groesbeek. Deze akkerrand ligt tussen Groesbeek en Breedeweg.
Na deze start krijgt elke school een klaproosdoos mee om deze op school uit te delen aan alle klassen. De bedoeling is dat elke school een stuk aan de Bredeweg inzaait. Tijdens de Vierdaagse doortocht zullen de klaprozen op hun mooist zijn en laat Groesbeek zien dat ze haar bevrijders niet vergeten is. Ook in Engeland is eenzelfde project gestart. Ook daar zaaien scholieren klaprozen.