Nieuws

'Papier heeft wel een toekomst'

RENKUM - Drie Gelderse papierfabrieken bieden in de Week van het Papier een kijkje achter de schermen.
De fabrieken willen met deze week de papierindustrie onder de aandacht brengen bij technisch personeel, waar de komende jaren behoefte aan is.
In Gelderland doen Parenco in Renkum, Mayr Melnhof in Eerbeek en Schut Papier in Heelsum mee aan de week. Bij Parenco worden dinsdag vertegenwoordigers van uitzendorganisaties rondgeleid.
De oproep is opmerkelijk. Vorig jaar maart werd bekendgemaakt dat 46 van de 248 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. In 2009 werden al 180 van de 428 banen geschrapt. Volgens Parenco gaat het niet om werving voor concrete vacatures die nu openstaan, maar is het vooral gericht op de toekomst. In de papierindustrie hebben werknemers vaak langdurige dienstverbanden, over een aantal jaren zijn dus nieuwe, jonge mensen nodig.
Meer dan 70 procent van de Nederlandse productie bestaat uit verpakkingen, de overige 30 procent is grafisch papier dat gebruikt wordt voor tijdschriften en huis-aan-huisbladen. Volgens de Nederlandse papier- en kartonfabrieken heeft de industrie, ondanks de aangekondigde sluiting van de papierfabriek van Sappi in Nijmegen, wel toekomst.