Nieuws

Seizoen Vitesse na mooi begin volledig mislukt

ARNHEM - Met het mislopen van Europees voetbal is het seizoen van Vitesse uiteindelijk volledig mislukt.Sprankelend voetbal voor winterstopDaar zag het helemaal niet naar uit, want vlak voor de winterstop stonden de Arnhemmers nog bovenaan in de eredivisie met sprankelend voetbal.
Zo werd Ajax in Amsterdam met 1-0 verslagen en PSV werd in Eindhoven met 6-2 vernederd. Patrick van Aanholt en Davy Pröpper haalden de selectie van Oranje en Lucas Piazón schitterde met elf doelpunten en acht assists.

Vrije val

Het ging voor het eerst mis in de beker tegen de latere degradant Roda JC, waarvan met 3-1 werd verloren. Na de winterstop zakte Vitesse ondanks vier versterkingen verder weg. In maart was er nog even een opleving. Daarna volgde een vrije val met negen wedstrijden zonder zege en in de play-offs om Europees voetbal volgde direct uitschakeling tegen FC Groningen.

Gedwongen vertrek Jordania keerpunt

Het keerpunt lijkt te liggen bij het gedwongen vertrek van clubbaas Merab Jordania in december. "Ik liet de club achter op de plek die ik had beloofd, namelijk bovenaan na een prachtige 6-2 overwinning op PSV. Daarna is het tot mijn spijt alleen maar minder gegaan", zegt de Georgiër over de club die hij ruim drie jaar leidde. Vitesse kwam ook nog in opspraak toen directeur Joost de Wit aangifte deed tegen Jordania vanwege bedreigingen en toen de populaire perschef Ester Bal werd ontslagen.

Onrust rond Peter Bosz

Ook rond de veelgeprezen trainer Peter Bosz werd het na de winterstop onrustig. Bosz flirtte met Feyenoord, Zenit Sint Petersburg en AZ, maar niemand hapte toe. In het begin van het seizoen was hij al gebotst met Jonathan Reis, wiens contract werd ontbonden. Ook met de andere Braziliaan, Lucas Piazón, raakte hij in conflict. De sterspeler van de eerste seizoenshelft belandde buiten het elftal en werd zelfs uit de selectie gezet. De spelers lieten doorschemeren dat ze zijn tactiek te riskant vonden en werden na een wanprestatie tegen Cambuur enkele dagen om acht uur al op Papendal ontboden voor boslopen. In de play-offs koos Bosz onverwacht voor volledige afzondering in Garderen, maar dat sorteerde niet het gewenste effect. En dus staat Vitesse met lege handen na weer een roerig seizoen.