Nieuws

Veel belangstelling voor koningspaar in de Achterhoek

BORCULO - Onder grote belangstelling bezochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima dinsdag de Achterhoek.Rond 10.00 uur kwam het koningspaar aan in Borculo, waar ze welkom werden geheten door Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en burgemeester Hein Bloemen.
Het paar sprak er over de Achterhoek Agenda 2020. Daarna ging het paar naar Neede, waar onder meer met inwoners werd gesproken die activiteiten organiseren om het dorp aantrekkelijker te maken.
In Groenlo spraken de koning en de koningin met studenten van het Graafschap College. Het bezoek werd afgesloten in Ulft, waar ze het innovatiecentrum ICER openden.

Liveblog (gesloten):

15.00: We sluiten het liveblog. Later op de site meer bewegend beeld.
14.55: Het koningspaar stapt in de auto. Het bezoek aan de Achterhoek zit erop.
14.45: De koning en de koningin brengen met diverse hoogwaardigheidsbekleders een toost uit. Het bezoek is bijna ten einde.
14.40: De presentatie is afgelopen. Het koningspaar verlaat de ruimte, samen met onder anderen Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en burgemeester Hans Alberse van Oude IJsselstreek, waar Ulft onder valt. In hun kielzog de pers.
14.30: Rond deze tijd zou het bezoek worden afgesloten, maar het is een beetje uitgelopen. Het koningspaar laat nog een gezichtsregistratie maken, meldt onze verslaggever. Ook is er nog een multimediapresentatie.
14.20: Belangstellenden bij het DRU-terrein die de koning en de koningin zojuist voorbij zagen komen.
14.10: Het koningspaar maakt straks nog een rondje over het DRU-terrein. Het publiek hoopt nog een glimp van Willem-Alexander en Máxima op te vangen. In de Oude IJssel liggen roeiers, in het oranje, die reclame maken voor hun open dag op 11 mei.
13.55: De koning en de koningin hebben innovatiecentrum ICER geopend. Ze kregen een grote magneet in handen gedrukt. Het centrum moet jongeren enthousiast maken voor techniek. Ook het toeristische project Spannende Geschiedenis is nu officieel van start gegaan.

13.45:

Het koninklijk paar komt onder grote belangstelling van publiek en pers aan @DRU_IP #Ulft pic.twitter.com/QEHDvtv4uD
— DRU Industriepark (@DRU_IP)

13.30: De laatste halte: Ulft.
De menigte buiten wacht op de aankomst van de Koning en Koningin #spannendegeschiedenis pic.twitter.com/ZH1cmV2nG9
— RBT KAN (@RBTKAN)

13.20:

Een korte impressie van het bezoek van het koningspaar tot nu toe.
13.05: Met de opening van innovatiecentrum ICER vanmiddag begint ook het toeristische project Spannende Geschiedenis. Onder meer via de smartphone en websites is het mogelijk om 200 cultuurhistorische plekken in Gelderland te ontdekken.
12.55: Het gezelschap is op weg naar Ulft. De koning en de koningin openen daar het innovatiecentrum ICER, onderdeel van het DRU Industriepark. ICER verwijst naar de partijen die het centrum gaan exploiteren: Industrie, Cultuur, Educatie en Recreatie. Het koningspaar wordt er om 13.30 uur verwacht.
SSP hal vol met gasten op @DRU_IP bij opening @ICER_innovatie Koning en koningin worden verwacht om half twee. pic.twitter.com/w0WgqUKTOM
— Hans Alberse (@HansAlberse)

12.40: Klik-klik-klik in Neede.
Foto Danielle
Toch tof om Willem en Maxima een keer van dichtbij te zien! #Groenlo pic.twitter.com/hQ9nKzNIv7
— Ivo O. (@DeejayIvoO)

12.30:

Burgemeester @AnnetBronsvoort heeft koninklijk paar zojuist hartelijk welkom geheten bij Graafschap College Groenlo. pic.twitter.com/APLpgGafMb
— Gemeente Oost Gelre (@Gem_OostGelre)
12.20: In een klaslokaal praat de koning met studenten van de mbo-richting Zorg & Welzijn over hun opleiding en hun problemen bij het vinden van stageplekken. Ook de aanbieders van stageplekken nemen deel aan het gesprek. De koningin spreekt met studenten over ondernemerschap en eenzaamheid in het buitengebied. Als voorzieningen in kleine kernen wegvallen, wordt het onderhouden van sociale contacten moeilijker.
12.05: Het koningspaar is in Groenlo aangekomen. Prangende vraag: wat heeft koningin Máxima aan? Volgens het tijdschrift Vorsten draagt ze een 'witte klokrok en een beige zijden chemisier' van modehuis NATAN. Net als tijdens Koningsdag koos Máxima volgens Vorsten voor een open turban van de Belgische hoedenmaakster Fabienne Delvigne.
12.00: Ook in Groenlo is veel belangstelling voor het bezoek van de koning en de koningin.
11.45: De koning en de koningin gaan straks met de koninklijke bus naar Groenlo. Daar bezoeken ze een vestiging van het Graafschap College, de grootste mbo-instelling van de Achterhoek.

11.40:

Inmiddels zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in woon/zorgcentrum Hofmaat #Neede. #regiobezoek #OmroepGLD pic.twitter.com/kCTAA7DqHP
— Thomas Wustman (@ThomasWustman)
11.25: Teleurgestelde reacties in Neede. Het massaal toegestroomde publiek kon slechts een glimp opvangen van het koningspaar. De beroemde blauwe bus stopte vlak voor het zorgcentrum waar de koning en de koningin in een grand café met inwoners praten. Binnen een halve minuut waren ze uit het zicht verdwenen.
uurtje gewacht & koning 20 seconde gezien.. #neede
— merle (@xmmerle)
11.15: Het koningspaar wordt in Neede onder meer bijgepraat over Achterhoek Connect, een digitale ontmoetingsplaats. Inwoners kunnen er terecht met vragen over welzijn, wonen, zorg en dienstverlening. Door zo contact te leggen met anderen voelen ze zich mogelijk minder eenzaam. Doordat ze persoonlijke zorg ontvangen, kunnen ze langer zelfstandig wonen.
11.05: De volgende halte: Neede. In de huiskamerruimte van grand café De Hofmaat ontmoeten koning Willem-Alexander en koningin Máxima een aantal inwoners. Het dorp heeft te maken met een teruglopend inwoneraantal en vergrijzing. Om Neede voor jong en oud aantrekkelijk te houden, worden er diverse activiteiten georganiseerd.
10.50: Neede loopt uit voor het koningspaar, dat met de bus uit Borculo is vertrokken.

10.45: Koninklijk bezoek. Spannend.
Lach me suf om al die regelaars en agenten die opeens zwaar belangrijk en moeilijk doen. Ze vertellen nog net niet hoe mijn camera werkt.
— Thomas Wustman (@ThomasWustman)

10.40: Het koningspaar is naar verwachting nog ongeveer een kwartier in het gemeentehuis in Borculo. De volgende halte is Neede, waar de koning en de koningin onder meer met enkele inwoners zullen praten.
10.25: De koning en de koningin praten op dit moment dus over de Achterhoek Agenda 2020. De agenda richt zich op 4 thema's: innovatieve & duurzame economie, slim & snel verbinden, vitale leefomgeving en kansrijk platteland.
10.20: Een foto van zo'n 20 minuten geleden. Commissaris van de koning Clemens Cornielje en burgemeester Hein Bloemen heten het koningspaar welkom.

10.17: Een vrouw in het publiek zegt tegen onze verslaggever dat ze nogal onder de indruk was van de koningin. 'Wat een gespierde kuiten.' Daar hebben we geen foto van.
10.15: Het koningspaar is in de raadzaal in Borculo. Willem-Alexander en Máxima spreken over de Achterhoek Agenda 2020. Het gaat onder meer over 'de krimp'. Deelnemers aan het gesprek: de voorzitter van de stuurgroep Agenda 2020, het algemeen bestuur van de Regio Achterhoek en gedeputeerden van de provincie Gelderland.

10.05: De koning en de koningin zijn in Borculo aangekomen.
Het koningspaar is in Borculo, start streekbezoek aan de Achterhoek pic.twitter.com/Uj24LgNmsx
— ♔ Rick Evers (@Rick_Evers)

9.50: Borculo is er klaar voor.
9.45: Over een kwartier begint het streekbezoek in Borculo. Het koningspaar wordt ontvangen door Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en burgemeester Hein Bloemen van de gemeente Berkelland.
Bloemen vindt het bijzonder dat de koning én de koningin komen. 'Daar ben ik heel blij mee, dat vind ik heel erg leuk. Ik heb 30 jaar geleden het laatste streekbezoek van een regerend vorst aan de Achterhoek meegemaakt. Ik werkte toen bij de provincie en ik mocht dat mee-organiseren. Beatrix kwam toen alleen.'